Un Cap d’Unitat en el Centre Penitenciari Puig dels Basses de Figueres s’enfronta a una pena de 4 anys i 2 mesos de presó per delictes de tortures, amenaces, lesions lleus i coaccions. L’acusen d’haver agredit un pres durant la seva etapa com a funcionari de la presó de Brians 2, on encara té un expedient obert. Durant el judici celebrat fa uns dies a l’Audiència de Barcelona, el pres presumptament agredit, ha assegurat que el funcionari el va colpejar com un «sac de boxa» el 7 de novembre de 2016. L’acusat ha negat davant el jutge haver agredit a cap intern en els 29 anys que porta de servei i la seva defensa en demana l’absolució.

La víctima va explicar que va estar pres durant 12 anys per delictes sexuals -per això estava en el mòdul 13 reservat a delinqüents sexuals- i que, el dia dels fets, es trobava en el menjador, va veure una fuita d’aigua que va causar el despreniment i es va aixecar per a ajudar, moment el que el funcionari el va parar i el va colpejar.

Segons ell, el funcionari el va amenaçar que si explicava els fets l’acusaria de violació, que li diria «abusador de nens» i «violador de nens’» i va afegir: «Es mou per presó com un prepotent narcisista, ell és com a xèrif superior. Es creu l’alcaide».

El pres va manifestar que no va denunciar els fets ni va ser al metge per «por» al fet que el funcionari prengués represàlies, encara que finalment ho va explicar a la seva família i van ser els seus pares els qui van donar l’avís de l’ocorregut al centre penitenciari.

«No el vaig tocar»

En la seva declaració, el funcionari acusat va declarar que en veure a la víctima corrent cap a ells enmig de l’incident per la fuita d’aigua va voler aturar-lo: «No vaig arribar a tocar-lio solament vaig fer el gest de stop amb la mà».

Va rebutjar haver-se dirigit a la víctima amb frases despectives i amenaçar-lo o humiliar-lo davant d’altres persones, i, per a demostrar que mai va haver-hi agressió, va recordatrque els interns poden presentar una instància o acudir al servei mèdic les 24 hores al dia, i que el denunciant en cap moment ho va fer.

Testimonis

Durant el judici, un intern que va presenciar els fets va explicar que estava netejant l’oficina de funcionaris quan es va produir la fuita, i que va veure com l’acusat va agafar a la víctima «pel coll per la part de darrere, d’una forma una mica violenta» i li va dir que tornés al seu lloc, i va negar que el pres fos una persona conflictiva. Una funcionària que era a l’oficina dir que o no recordava «que ningú li fes res» al pres.

Un agent dels Mossos d’Esquadra, que va investigar els fets per encàrrec de Justícia, va concloure, després de prendre declaració a funcionaris i interns del mateix mòdul, que l’acusat tenia un «tracte discriminatori cap als interns i els deia que eren diarrea i violadors».