El Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries evocarà en la trentena edició la construcció de la basílica de Santa Maria, la Catedral de l’Empordà. La festa medieval se celebrarà del 9 a l’11 de setembre amb múltiples activitats a diferents espais, pels carrers i places del municipi, i amb el tradicional mercat medieval. Entre les propostes dedicades a la temàtica d’enguany destaca un mapping sobre la façana de l’anomenada Catedral de l’Empordà.
Les empreses especialitzades Groc.tv i Playmodes han preparat un espectacle especial per a l’ocasió que projectarà imatges en 3D sobre l’edifici per apropar-nos a la història i les particularitats arquitectòniques del temple. Una altra de les propostes dedicades a la construcció de la basílicaés la recreació d’una zona d’oficis, anomenada la Fàbrica Gòtica, que permetrà als visitants conèixer alguns dels artesans i maquinària que van ajudar a l’edificació del temple. El públic també podrà gaudir, dins de la nau gòtica, dels cants d’una missa del segle XV, període en què es va crear el retaule de La Candelera.
Actuacions musicals
Les actuacions musicals, programades dins del cicle So de Lonh, aniran a càrrec del conjunt vocal Schola Antiqua, especialitzat en la recuperació del cant gregorià, i de l’agrupació Locus Desperatus, que cantarà la Missa se la face ay pale, de Guillaume Dufay.
Seran tres dies de Festival Terra de Trobadors, sense restriccions, amb espectacles i actes a diferents espais per tal de transformar el centre històric de Castelló en la vila medieval.
L’esdeveniment, amb més de 40.000 espectadors en cada una de les edicions, ha programat de nou les tradicionals activitats com les justes o el mercat i algunes novetats per commemorar els trenta anys del festival.
El programa d’aquesta edició tan especial es donarà a conèixer a final de mes.
L’esdeveniment està organitzat per la Coordinadora de Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, amb la col·laboració de l’Ajuntament.
Més d’una vintena d’entitats col·laboren en l’esdeveniment, organitzen bona part de les activitats programades i han estat històricament les principals impulsores d’aquesta festa cultural, popular i festiva.
Cada festival es dedica a una temàtica diferent que centra algunes de les activitats. En les trenta edicions com la fam, la pesta i les epidèmies, els treballs i oficis, els comptes o períodes concrets.
Enguany es dedica a un dels monuments més importants de la població, la Basílica de Santa Maria, coneguda com la Catedral de l’Empordà.
La Basílica gòtica té una estructura i unes dimensions pròpies d’una catedral, una dignitat que no va aconseguir malgrat els diversos intents, en aquest sentit, dels comtes d’Empúries.
L’obra, començada al segle XIII, prosseguí durant tot el segle XIV i finalitzà a l’inici del XV, quan es construí la façana amb la bella portalada de marbre. L’espai interior, és un paradigma del gòtic mediterrani. A l’interior hi ha, entre altres elements un orgue medieval.