El Parc Natural de Cap de Creus posa en marxa el Pla de Regulació de l’Àmbit Marí (PRUG) deu anys després de començar el procés. Amb una proposta després de més de 125 reunions durant cinc anys, ara s’obrirà el procés de participació ciutadana previ a l’aprovació i l’ampliació del pla. Es preveu una inversió de 3,5 milions en quatre anys i un increment de la vigilància marítima.

El pla ha de garantir la preservació. De fet, amb la creació el 1998 del Parc Natural la Llei aprovada per declarar-lo establia que calia un pla especial de protecció del medi natural i del paisatge que es va aprovar el 2006 i el PRUG. El 2012 es va començar a redactar però el 2015 va quedar aturat i guardat al calaix després de l’oposició dels sectors econòmics i representants polítics.

Fa cinc anys es va reprendre i una proposta oberta a escoltar tots els sectors. La Generalitat anuncia ara que ja té la proposta que portarà a participació ciutadana ai que té «la finalitat de preservar els valors del parc natural i alhora garantir les activitats econòmiques que hi tenen lloc»

S’han tingut en compte els sectors de la pesca, pesca artesanal, submarinisme, activitats nàutiques i esportives, pesca recreativa, sectors científics, turístics i entitats ecològiques. Aquest estiu es van donar a conèixer algunes de les línies o restriccions del pla. Les boies a les cales que va generar un fort rebuig el 2012 es canvia per un fondeig lliure, però per la creació de camps pilots en algunes cales. O la limitació de la pesca a 25 espècies.

Des del departament, en la promoció del procés de participació informen que serà «un Pla elàstic revisable i adaptable amb uns indicadors fruit dels seguiments científics que l’aniran avaluant durant els anys futurs per saber objectivament el grau de compliment dels objectius marcats».

I que es tracta d’una eina que ha d’ajudar als gestors del parc en la taca de garantir la conservació i fer compatibles les activitats.

Perquè això sigui així, cal inversió, i es plantegen un pla d’inversió amb més 3,5 milions d’euros en 4 anys. I un dels temes de debat durant anys, la vigilància de l’àrea marítima. Segons anuncien, s’incrementarà. Ara s’obre el procés que permetrà tan als actors socioeconòmics del Territori com a la ciutadania en general donar el seu punt de vista.

Demà està prevista la presentació a dos quarts de set de la tarda al Teatre Art i Joia de Cadaqués. L’endemà a Roses, a dos quarts de vuit al Teatre i el dimecres al Port de la Selva, a les set de la tarda.