Les periodistes Anna Punsí i Marta Freixanet han reconstruït el cas de la jove que va aparèixer penjada en els voltants del cementeri de Portbou el setembre de 1990 en la crònica 'La noia de Portbou' (La Campana), que recull les incògnites al voltant de la investigació i el treball periodístic que va portar a la seva identificació.

En roda de premsa aquest dijous, coincidint amb el dia que es publica el llibre, han assegurat que és una història que els va sorprendre i que van abordar en el programa de TV3 'Crims' en un doble episodi, però que va ser increïble quan «es va identificar a Evi. Hi ha molts i moltes Evi que estan desaparegudes i moltes famílies que ho pateixen».

En la crònica es repassa la història des que va marxar de l'apartament de la seva germana a Florència i, l'endemà, es troba una jove sense documentació penjada a Portbou, que les autoritats van considerar un suïcidi, fins a la possible identificació després de l'emissió del programa d'Àustria TV 'Ungelost' (No resolt) -amb l'ajuda de l'equip de 'Crims'- sobre el cas.

Anna Punsí ha afirmat que la família Rauter «no té cap dubte» que es tracta d'Evi Anna i que li van fer una cerimònia de record el mes de setembre passat en la població on resideixen els pares, però ha dit que tant la Guàrdia Civil com el jutge continuen parlant de 'suposada germana'.

Punsí ha explicat que, en la seva opinió, «l'error original d'aquest cas és haver subestimat la mort d'aquesta jove» pel tipus de mort, en considerar que era un suïcidi, i ha dit que això va poder motivar que no se li practiqués una analítica de sang per a saber si estava drogada.

La periodista ha explicat que en el llibre han pogut reflectir «molt més, tot el que queda en el marge» i que no va entrar en el doble capítol que li va dedicar el programa 'Crims', a més de les reaccions que va tindre l'equip amb les troballes.

Tant Punsí com Freixanet han coincidit a assenyalar que des del primer moment van veure que un llibre donava l'«oportunitat» de poder explicar la història amb tots els matisos i detalls que no podien introduir en l'espai televisiu.

La portada del llibre LA CAMPANA

Investigació a Itàlia

Després de l'emissió del capítol a TV3 i en el programa d'Àustria TV 'Ungelöst' (No resolt), la Fiscalia i la policia italiana van obrir una investigació per a aclarir què va passar, va prendre declaració a la germana i va sol·licitar a 'Crims' l'entrevista amb el forense, Rogelio Lacaci, que va assegurar que «no pot tractar-se d'un suïcidi».

Punsí ha explicat que, després que les autoritats italianes demanessin informació sobre el cas, desconeixen si han anat «més enllà» de la investigació que va realitzar el programa, ja que és una qüestió que es troba sota secret de sumari, i ha recordat que té sis mesos per a decidir si arxiva o segueix amb el procediment, i que aquests estan a prop de guanyar.

La Guàrdia Civil també va començar els tràmits per a identificar a la víctima i van recollir objectes personals de la jove per a intentar recuperar petjades i comparar-les amb les quals els investigadors van prendre del cadàver.

La periodista ha afirmat que respecte a la prova de l'Àrea de criminalística de la Guàrdia Civil sobre els objectes que la germana va aportar no ha permès extraure ADN positiu i els ha entregat al jutge de Figueres, i ha dit que li agradaria que un altre cos policial ho intentés per «si tenen més sort».

Desaparició

Evi Anna Rauter va desaparèixer el 3 de setembre de 1990, amb 19 anys, després d'anar-se'n de l'apartament de la seva germana a Florència (Itàlia) i deixar una nota on deia que se n'anava a Siena (Itàlia) i que tornaria a la nit.

El 4 de setembre de 1990, al voltant de les 8 hores, una veïna de Portbou va trobar el cos d'una jove --amb la mateixa indumentària que portava-- penjat prop del cementeri i va alertar a la Guàrdia Civil.

La identificació va ser possible perquè, després de l'emissió d'un episodi del programa d'Àustria TV 'Ungelöst' (No resolt) sobre el cas -amb l'ajuda de l'equip de 'Crims'-, la cadena de televisió va rebre un correu electrònic d'una dona italiana que apuntava al fet que la noia podia ser Evi Anna Rauter, un fet que van corroborar els pares d'aquesta a través de fotografies del cos que van realitzar la Guàrdia Civil i el forense.