L’Ajuntament de Castelló d’Empúries porta a terme actuacions per dignificar un tram de la muralla medieval a l’altura del Convent de Sant Domènec. Es retiraran les restes vegetals i runes acumulades i es portarà a terme una intervenció arqueològica preventiva. L’espai que havia estat creat per ser un fossat s’espera fer-lo visitable. S’invertirà 15.546 euros. Els treballs està previst que acabin el 2 de desembre.

El tram de muralla on està previst arranjar el Passeig arqueològic és el segon tram de la muralla medieval millor conservat a la població. Conserva part de la base atalussada (el peu més sortint que el coronament). El parament del damunt amb carreus de pedra de Vilacolum podrien correspondre a restes de l’antic palau d’Enric II on es conserva la bestorre, de planta circular, damunt la qual es va fonamentar l’absis de l’església del convent, informa l’Ajuntament.

L’actuació començarà desbrossant amb una màquina tota la capa vegetal que cobreix l’espai i que impedeix veure el nivell actual. Tot seguit, segons s’ha explicat, es procedirà a retirar la capa superficial de terra, que representa restes de runa recent, que van ser abocades des de l’exterior. Es retiraran fins a arribar al nivell anterior dels abocaments.

Un cop assolida la neteja preliminar, es faran unes cales arqueològiques per tal de determinar la seqüència estratigràfica existent i, en especial, el perfil original del fossat.

La intervenció arqueològica està promoguda pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó del departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament.

L’objectiu és conèixer quina era l’estructura del passeig arqueològic d’aquest tram conservat de muralla medieval, arran del talús, que havia estat destinat a fossat. Es vol conèixer la seva cota de circulació i la forma original.

L’excavació arqueològica està dirigida per l’arqueòloga Anna Maria Puig.

Després de les cales per determinar el perfil original del fossat està previst fer un estudi detallat dels paraments i establir les successives fases de construcció. Tot seguit s’avaluarà si es deixa tal qual o bé s’alça la cota.

La idea és deixar el terreny ben acabat, ha informat l’Ajuntament, amb els pendents adequats per donar sortida a les aigües plujanes, i completar la superfície amb una capa de sauló compactada per evitar la crescuda d’herbes. En aquest espai patrimonial es fan al llarg de l’any diverses visites guiades organitzades pel Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV amb motiu de jornades de patrimoni.

Un espai d’alt valor

L’espai és una àrea de notable interès patrimonial i arqueològic, en la qual s’han fet diverses intervencions. Entre 1992 i 1993 en una intervenció a la torre semicircular es va localitzar un conjunt de ceràmica de gran qualitat com un dau per jugar fet d’os. Més tard, el 2007, es va determinar la presència d’unes restes en el subsòl que es van atribuir al palau del compte Enric II de principis del segle XVI o a altres edificacions anteriors. El 2011 s’hi va portar a terme una rehabilitació del parament vertical, les cares, de tot el tram de muralla.