El Parc Natural del Cap de Creus detecta una gran presència de ducs

El cens ha comptabilitzat disset territoris ocupats per aquest rapinyaire nocturn, que és el més gros d’Europa

Voluntaris participant en el cens de ducs. | PARC NATURAL CAP DE CREUS/ACN

Voluntaris participant en el cens de ducs. | PARC NATURAL CAP DE CREUS/ACN / ACN. Cap de creus

ACN

El Parc Natural de Cap de Creus ha comptabilitzat un mínim de disset territoris ocupats pel duc (Bubo bubo). Aquesta xifra és superior a la comptabilitzada l’any passat, quan es van detectar catorze territoris segurs i tres de possibles. El parc es consolida així com un dels indrets amb més densitat de ducs de tot Catalunya. El duc és el rapinyaire nocturn més gros d’Europa; està protegit per directives europees i la seva conservació és prioritària. Aquest rapinyaire requereix indrets tranquils, amb aliment i rocams en calma on nidificar; unes condicions que compleix el cap de Creus.

El cens es va dur a terme durant dues jornades, efectuades durant els mesos de desembre i gener. En total, hi han participat 55 i 117 persones voluntàries, respectivament. Això ha permès cobrir 42 punts d’escolta repartits arreu del Parc Natural.

El cens s’inicia amb la posta de sol i s’allarga fins ben entrada la foscor, perquè és quan durant els mesos de tardor i hivern els mascles comencen a cantar per marcar el territori per atraure les femelles. Així, el recompte fa referència només als mascles territorials, a través dels quals s’estima el nombre de parelles reproductores en l’àmbit del Parc.

Des del Parc Natural de Cap de Creus s’han mostrat molt satisfets per l’elevada participació, que ha superat les 95 persones de l’any passat: «Aquest és un gran exemple de ciència ciutadana i de col·laboració entre entitats, particulars i Administració». El cens també s’ha pogut fer extensiu a zones amb bons hàbitats per al duc del Paratge natural d’interès nacional de l’Albera i de l’espai inclòs a la Xarxa Natura 2000.