Endesa rep la Declaració d'Impacte Ambiental favorable per a la construcció del parc eòlic de la Jonquera

La companyia assegura que contemplaran les condicions determinades a l'estudi, però que moltes ja estan incorporades

Un fotomuntatge del parc eòlic.

Un fotomuntatge del parc eòlic. / Endesa

Carme Vilà

Carme Vilà

El Parc Eòlic Galatea de la Jonquera ha rebut la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable.

Endesa ha informat que s'icorporaran les condicions determinades a l'estudi d'impacte ambiental i les condicions addicionals que marca l'acord de la DIA.

Des de la companyia expliquen que estan estudiant la resolució, però amb la confiança que el projecte presentat és molt curós amb el medi ambient, treballat amb el territori i l'administració. Per això sostenen que moltes de les condicions que es plantegen ja estaven incorporades.

Per a l’obtenció de tots els permisos i la posterior construcció i posada en funcionament del parc renovable, l’obtenció de la DIA és un dels requisits fonamentals. S’espera que els treballs de construcció comencin a principis de l’any 2024.

El Parc de la Jonquera seria dels primers que rep la declaració favorable després de l'aprovació del Dedret llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i d'impuls a les energies renovables de la Generalitat.

El Parc Eòlic Galatea l'impulsa Endesa, a través de la seva divisió de renovalbes Enel Green Power España (EGPE).

Segons la companyia es construirà fora dels espais naturals protegits de la zona, i evacuarà l’energia mitjançant una línia elèctrica fins a la subestació de Figueres. Tindrà una potència de 49 MW i permetrà generar prop de 140 GWh/any, l’equivalent al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l’Alt Empordà. Dit d’una altra manera, evitaria l’emissió de 116.000 tones anuals de CO2 a l’atmosfera. El parc tindrà nou aerogeneradors.

Endesa insisteix que el projecte del Parc Eòlic Galatea "s’ha plantejat des de l’inici de la seva tramitació el 2020 amb mesures mediambientals preventives que estaran coordinades amb la Direcció General de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya". Aquestes mesures ambientals passen per l’anàlisi i el seguiment de l’avifauna local, així com altres mesures de protecció de la biodiversitat.