El sociosanitari Bernat Jaume incorpora la teràpia assistida amb animals

Aquesta activitat, que es fa amb dues gosses i un gat, beneficia els usuaris amb demència en el treball d’aspectes motors, cognitius i psicosocials en sessions que es fan cada dues setmanes

L'Oreo en un activitat amb una usuària.

L'Oreo en un activitat amb una usuària. / FSE

DdG

Aquest mes, el Centre Sociosanitari Bernat Jaume de Figueres ha posat en marxa la teràpia assistida amb animals, en concret amb dues gosses, la Nit i la Crep, i un gat, l’Oreo. Aquesta activitat es fa a la tercera planta del sociosanitari, on es troba la Unitat de Psicogeriatria. Les sessions es fan cada dos dimecres a la tarda, de la mà de l’empresa de Peralada Lladruc, un servei d’educació canina integral especialitzat en activitats assistides amb animals.

L’activitat s’ha incorporat com a eina terapèutica al Bernat Jaume perquè s’ha demostrat que beneficia els usuaris amb demència en el treball d’aspectes motors, cognitius i psicosocials. De moment, la teràpia assistida amb animals s’ha posat en marxa a la Unitat de Psicogeriatria, però la idea és fer-la extensiva més endavant a altres plantes del sociosanitari i, també, a més dies de la setmana. 

Des del punt de vista motor, les gosses i el gat ajuden l’usuari a treballar la motricitat fina. Per exemple, l’usuari pot posar pinces de colors a l’arnès del gos, fer-li una cua amb una goma de cabell o lligar la corretja al collar. També pot fer exercicis de motricitat gruixuda quan agafa un raspall i pentina el gat de pèl llarg o quan li col·loca un mocador. Pel que fa als aspectes cognitius, els usuaris treballen l’atenció, quan escolten les indicacions de Roser Feliu, directora de Lladruc; la memòria, perquè recorden els noms dels animals, el seu color, la seva edat o allò que més els agrada d’ells. Quant als aspectes psicosocials, es donen casos de persones que recorden verbalment experiències passades amb animals i també de persones que expressen sentiments cap a les mascotes.  

En l’activitat, també hi col·labora un grup d’alumnes de 4t d’ESO de La Salle Figueres que participen en el projecte de voluntariat Aprenentatge i Servei (APS).