La Generalitat concedeix l'autorització prèvia al parc eòlic Galatea de la Jonquera

Els promotors preveuen que estigui en funcionament a finals del 2025

Fotomuntatge del parc eòlic Galatea de La Jonquera, que tindrà nou aerogeneradors i que la filial d'Endesa Enel Green Power vol començar a construir al 2024

Fotomuntatge del parc eòlic Galatea de La Jonquera, que tindrà nou aerogeneradors i que la filial d'Endesa Enel Green Power vol començar a construir al 2024 / Endesa

ACN

La Direcció General d'Energia de la Generalitat ha concedit l'autorització administrativa prèvia al parc eòlic Galatea, previst a . La infraestructura, que també afecta els termes de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant per la línia d'evacuació, tindrà una potència de 48,94 MW i nou aerogeneradors. Aquest és un nou pas per fer realitat el projecte, que ja comptava amb el vistiplau de la Generalitat a la declaració d'impacte ambiental (DIA). Els seus promotors, de fet, preveuen que estigui en funcionament a finals del 2025. La majoria d'ajuntaments afectats han presentat al·legacions en contra durant el tràmit de consulta.

El projecte, que impulsa Enel Green Power España, suposarà una inversió d'uns 50 milions d'euros però els seus promotors ja han engegat –complint amb el decret de renovables- una campanya per finançar-lo amb un procés de participació local. Els interessats poden "reservar" les inversions que vulguin fer-hi, que seran d'un mínim de 500 euros i d'un màxim de 25.000.

Les aportacions, que es podran fer a través de la Plataforma de Finançament Participatiu Fundeen, tindran una rendibilitat fixa a 10 anys del 5,8% per als municipis afectats: la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Vilafant i Figueres; i d'un 5,3% per a la resta de veïns de la comarca, sempre que hi estiguin empadronats des de fa almenys dos anys.

El període de reserva es va obrir fa uns mesos però no caldrà fer-hi cap aportació fins que el parc estigui en marxa, segons calculen els promotors, a finals del 2025.

El projecte preveu la instal·lació de nou aerogeneradors i una potència de 49 MW amb una inversió de 50 milions d'euros. El parc, que compta amb el vistiplau de la Generalitat a la declaració d'impacte ambiental (DIA), permetrà generar uns 140 GWh/any, que equivaldran al consum elèctric que tenen durant un any la meitat de les llars de l'Alt Empordà.

Ajuntaments i entitats del territori s'han mostrat contraris al parc eòlic. L'entitat Iaeden-Salvem l'Empordà han advertit que l'autorització ambiental del parc eòlic d'Endesa a la Jonquera "amenaça" els valors naturals i paisatgístics de la Serra de l'Albera.

L'entitat posa de manifest que amb la resolució ambiental favorable s'estan vulnerant diverses lleis d'obligat compliment.

Des d'Iaeden ja van deixar clar que "ens reservem l’opció de dur totes aquestes irregularitats davant els jutjats per preservar el patrimoni natural i cultural de la serra de l’Albera".

La Generalitat l'avala

La Generalitat, però, ha avalat el parc eòlic. La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va defensar després de l'aprovació de la declaració d'impacte ambiental (DIA) del parc eòlic Galatea que no faran "res que malmeti el territori". En aquest sentit, va remarcar que la DIA està "extremadament condicionada i molt afinada". "Si l'ha passat és perquè el projecte pot instal·lar-se".