L'Ajuntament de Figueres commemorarà el 50è aniversari de la mort del mossèn Joan Alsina.
El missioner empordanès va ser assassinat a Xile el 19 de setembre de 1973 arran del cop d'Estat de Pinochet.
Els actes se celebraran el 19 i el 20 de setembre. El primer serà una missa en sufragi del mossèn a l'església l'Immaculada a dos quarts de vuit del vespre el dimarts.
L'endemà a les set de la tarda hi haurà un acte commemoratiu a la plaça de la Solidaritat de Figueres, prop del monument dedicat a la memòria de Joan Alsina i Joaquim Vallmajó, missioners empordanesos morts a Xile i Ruanda, respectivament, per la seva defensa dels drets humans.
S'afegiran al monument unes plaques commemoratives dels dos personatges i una lectura de textos de Joan Alsina.
Tot seguit, a les vuit del vespre, hi haurà una taula rodona a La Cate sobre la vida i testimoni del missioner, amb les intervencions de Maria Solés com a moderadora, Jordi Roig, Josep Frigola, Ricard Sarrà i Jordi Planas.
Durant la taula rodona hi haurà una connexió en directe amb Xile per parlar amb Pepe Frias, coordinador de l'Agenda Llatinoameircana. Posteriorment es farà la projecció del documental "Procés a Pinochet".
Assassinat a Xile
Tenia 31 anys quan el mossèn va ser executat. Exercia a la Parròquia Sant Igancio de Sant Bernardo i com a cap de personal de l'Hospital San Juan de Dios.
Va ser executat i el cos va ser trobat el 27 de setembre.
Un company del mossèn a la comunitat va iniciar una recerca per trobar els autors materials i intel·lectuals. Es va localitzar l'exsoladat Nelson Bañados que va relatar el seu afusellament. Més tard es va suicidar.
La família va interposar una querella per la mort de Joan Alsina. Només es pogué condemnar una persona, perquè les altres dues ja havien mort. Es va condemnar el cap del Regiment d'Infanteria nº3 Donato López Almarza.