L'Informe Brubaker, que va redactar l'exgerent de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, Sergi Baulida, i que posava en dubte diversos treballadors municipals com el cap i un sergent de la Policia Local i el cap de la brigada municipal, ha entrat en la recta final perquè les acusacions que allí esfeien quedin arxivades judicialment. De les persones assenyalades per presumpta mala praxi en el desenvolupament de les seves funcions, només el sergent Ferran Monroy (ara a la Policia Local de Palafrugell) i el cap de la brigada, Lluís Pagès, van ser imputats. Després de prendre declaració a Baulida al jutjtat d'instrucció número 1 de la Bisbal, la fiscal nega credibilitat a les denúncies de l'exgerent, de manera que conclou que es procedeixi al "sobreseïment provisional" de les actuacions obertes contra els dos treballadors municipals perquè s'arxivin.

El cap de la Policia Local, Vi?cenç Montero, i la treballadora municipal, Maria Batlle, ja van quedar fora de qualsevol imputació des de bon principi, mentre que el jutjat va imputar Pagès i el sergent. Al primer, s'entenia que li podia imputar un presumpte delicte de malversació de cabals públics i al sergent, un presumpte delicte d'omissió del deure de perseguir delictes i fer ús privatiu d'un vehicle de l'Ajuntament. Les imputacions es van fer en base al que Baulida havia denunciat.

L'exgerent va ser cridat a declarar al jutjat en qualitat de testimoni i denunciant. Una testificació que no va convèncer la fiscal atès que, en l'escrit que envia al jutjat declarant la procedència del sobreseïment de les actuacions contra Pagès i Monroy, apunta que "n'hi ha prou amb l'escolta i visualització de la declaració i l'anàlisi del seu contingut per concloure l'absoluta pobresa i indefinició dels pretesos indicis que suposadament haurien de sostenir la denúncia formulada, en la qual s'incloïa la imputació de fets criminals greus".

El fet és que la declaració, a preguntes de l'advocat de l'Ajuntament, del dels acusats i del de Baulida, es va centrar en les irregularitats que hauria comès Lluís Pagès. L'exgerent va posar de manifest que les presumptes irregularitats que denunciava les coneixia a través de tres o quatre testimonis. Aquí, la fiscal apunta que les preguntes sobre la font que li facilitava la informació eren respostes "de manera ambigua i inconsistent". Alhora, retreu a Baulida que no va poder precisar "amb una mínima seguretat" la ubicació temporal del temps.

La fiscal segueix i afirma que la declaració de Baulida "presenta la pobresa expositiva pròpia de qui narra fets que li han estat narrats, desconeixent en conseqüència la font de coneixement i, fins i tot, la certesa de la seva realitat". Afegeix que sembla més "la reproducció i exposició de rumors" que va sentir que no una "exposició raonada i seria de fets amb transcendència delictiva". I conclou que la manca d'identificació dels testimonis que Baulida deia tenir "tampoc contribueix a reforçar els ja de per si dèbils apunts de criminalitat que s'apuntaven a manera de sospita" a l'Informe Brubaker. Així, la fiscal apunta la procedència de sobreseïment provisional per l'arxiu de les denúncies.

Un informe per a l'Ajuntament

En la seva declaració, a preguntes del seu advocat, Baulida va deixar clar que la redacció del citat informe va ser per instar l'Ajuntament que investigués el fets que li havien manifestat, però "no pensant en un procés penal". També va negar que busqués malmetre l'honorabilitat de les persones denunciades (per contra, aquestes van denunciar des del moment inicial que Baulida buscava el mal mediàtic i, de fet, sis persones, entre elles la regidora Cati Matas han interposat querelles contra Baulida per presumpte acusació falsa, simulació de delictes, amenaces, injúries, entre d'altres) i va reconèixer certa "teatralitat" en les formes que va utilitzar per fer la denúncia, cosa que canviaria.

Sergi Baulida no va voler fer manifestacions a aquest diari sobre el desenllaç del cas, però sí que va afirmar que s'arxiva tot, també les imputacions sobre ell per presumptes delictes o faltes d'amenaces o coaccions, la presumpta malversació de fons públics i cobrament de comissions irregulars. Aquesta imputació es basava en manifestacions de les persones acusades per ell a l'Informe Brubaker i d'un informe del comitè d'empresa de l'Ajuntament. En tot cas, els assenyalats per Baulida han instat la Fiscalia que segueixi el procés pel que fa a l'exgerent de l'Ajuntament. I que el consistori l'expedienti.

Donar compte en el ple

D'altra banda, les sis persones que s'han querellat contra Sergi Baulida per les acusacions que els fa directament o indirecta a l'informe (Pagès, Montero i la seva parella, Monroy, Maria Batlle i Matas) han presentat un escrit a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí en què insten l'organisme a seguir amb el procediment d'acusació particular contra l'exgerent i aporti la informació necessària als jutjats perquè es conegui la veritat de l'Informe Brubaker. En segon lloc, volen que l'Ajuntament promogui la compareixença dels treballadors que, presumptament, hagin estat coaccionats, insultats o assetjats per Baulida. I, finalment, que es dongui compte en el ple municipal del sobreseïment i arxiu de la causa que se'ls va obrir per la denúncia de l'exgerent.