L'entitat conservacionista Gent del Ter ha sol·licitat tant a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí com al Departament de Cultura de la Generalitat la protecció del conjunt patrimonial de l'entorn del Palau, ubicat al nord del massís del Montgrí, a tocar del Puig de la Serra (en un punt pròxim als límits dels termes municipals de l'Escala i de Bellcaire d'Empordà) i que està integrat per una església tardoromànica i les restes d'un poblat medieval (a sobre d'una vila romana), a més d'un tram notable del Camí d'Empúries, que fa 2.000 anys unia aquest enclavament amb Girona. L'entitat entén que el conjunt mereixeria la declaració de bé cultural d'interès nacional, però que si no és així, "no hi ha dubte que és urgent i imprescindible la seva protecció com a bé cultural d'interès local".

L'historiador Joan Badia-Homs exposa la vida d'aquests conjunt, en què sobresurt l'estructura de l'església de Santa Maria del Palau, i de la qual es tenen les primeres notícies el darrer quart del segle XIII, arran d'unes contribucions per a les creuades. La darrera notícia de la qual es té coneixement és del 1674 i el segle XVIII ja estava abandonada i en ruïnes. Destaca la seva alçada i es manté dempeus en la seva major part, a excepció de la façana de ponent, que ha caigut quasi totalment.

Al costat del temple, hi ha les ruïnes de dues edificacions medievals, apunta Badia-Homs, i restes de murs de pedres i fangs "on s'identifiquen diversitat de petites habitacions en una distribució del tot irregular", per la qual cosa considera que el Palau "també és un lloc arqueològic d'època medieval del més elevat interès". L'origen del conjunt, però, es localitza a l'època romana, amb materials i indicis que "demostren la presència humana d'almenys des dels segles II-I aC fins als segles VI-VIII dC". En aquest sentit, l'historiador assenyala que l'indret "amaga encara molta informació sobre el poblament antic de l'entorn emporità".

Finalment, Gent del Ter destaca la presència d'un tram de dos quilòmetres del Camí d'Empúries a Girona que presenten murs alts de pedra seca en un molt bon estat de conservació.

Precisament, per lluitar contra l'oblit i la degradació d'aquest camí, l'entitat està organitzant diverses caminades (la setmana passada en van celebrar la tercera entre Torroella i Ullastret) per recuperar aquesta via, des de Sant Martí d'Empúries fins a Girona, amb un recorregut que passa per la Bisbal, Monells, Madremanya i altres localitats.

De fet, es pot considerar que l'estan refent, ja que, com apunten, hi ha alguns trams que és difícil de seguir atesos els canvis que hi ha hagut en els 2.000 anys d'història de la via i que en certs punts la documentació existent és dubtosa. Per aquest motiu, compten amb la col·laboració dels museus d'Ullastret, Empúries i el Museu d'Arqueologia de Catalunya.

La voluntat de Gent del Ter és reivindicar aquest camí i tot el patrimoni cultural i natural que es troba al llarg del seu recorregut de Sant Martí a Girona.

Un altre objectiu de la recuperació del Camí d'Empúries és el d'editar una guia turística per convertir-lo en un atractiu més de les comarques gironines, prenent com a exemple una guia d'un altre camí romà, la Via Domitia, que unia els Pirineus amb els Alps passant principalment pel litoral mediterrani de França.