La majoria de desallotjats per l'incendi del Baix Empordà podran passar la nit a casa. Tot i que el foc continua descontrolat, els Bombers han aixecat la mesura a gran part de les urbanitzacions de Calonge, Vall-llobrega i Palamós. Tot i això, hi ha excepcions. En concret, els masos aïllats i la urbanització Puig Cargol de Calonge, on cap propietari podrà tornar-hi com a mínim fins demà al matí. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha rebaixat a 307 les hectàrees afectades pel foc i ha demanat màxima prudència als incauts, després que a la tarda s'hagi viscut "un ensurt" (com ell mateix l' ha definit). Ha passat a Calonge, on a un home se li ha cremat el vehicle en acostar-se massa a les flames.

L'incendi que crema des d'aquest migdia al Baix Empordà continua descontrolat. Els esforços se centren ara a què no avanci el front situat a la zona de Calonge, on el flanc del foc té uns 3 quilòmetres de llargada. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha dit que els mitjans que hi ha ara sobre terreny -els aeris ja s'han retirat- centraran "tots els esforços" en estabilitzar el perímetre durant aquesta matinada.

De moment, l'incendi que ha començat a Vall llobrega ja ha afectat 307 hectàrees (i no 400, com s'havia estimat inicialment). Espadaler ha matisat que tota aquesta superfície és "100% de propietat privada". Durant la tarda, les flames han avançat amb rapidesa, empeses per la tramuntana que bufava a la zona, i que les ha fet avançar amb una velocitat de 2 quilòmetres per hora, "amb puntes de fins a 3", ha concretat Espadaler.

Tot i que l'incendi continuï fora de control, els Bombers han aixecat el desallotjament a la majoria d'urbanitzacions, després de comprovar que en aquests llocs no hi ha perill que les flames avancin cap a les cases. A Calonge s'ha permès que els veïns de Mas Pera, Finques Verd i Sant Daniel tornessin als habitatges. I ara fa poca estona, també s'ha aixecat la mesura a la zona de Mas Falquet de Vall llobrega.

De la mateixa manera, a Palamós tots els veïns de Bell-lloc i Balitrà que han hagut d'abandonar a corre-cuita casa seva ja hi han pogut tornar. En aquest darrer municipi també és on s'ha habilitat un pavelló (el local conegut com 'La nau dels 50 metres') per acollir els desallotjats. Tot i això, durant la tarda només hi han anat cinc persones, però a hores d'ara ja no hi queda ningú.

El conseller d'Interior, però, ha dit que l'espai romandrà obert tota la nit per possibles emergències. "També vull fer constar que, per precaució, tant el CAP de Sant Feliu de Guíxols com l'Hospital de Palamós han doblat les guàrdies", ha precisat Ramon Espadaler.

Perímetre de l'incendi

"Ensurt" per un cotxe cremat

Tot i que la majoria de desallotjats puguin tornar a casa, els Bombers continuen mantenint la prohibició en dos dels casos: les cases i masies aïllades i la urbanització Puig Cargol de Calonge (on la proximitat de les flames desaconsella aixecar el desallotjament).

Precisament, en una pista que dóna accés a aquesta urbanització és on aquesta tarda s'ha viscut "un ensurt", com l'ha definit el conseller. Un home ha desatès els consells de seguretat, s'ha apropat massa a les flames i el cotxe se li ha cremat.

L'home ha pogut sortir del cotxe sense patir danys, però el vehicle ha quedat completament calcinat. Els mossos han trobat el cotxe poc després i, després de fer les gestions oportunes, han pogut localitzar el propietari sa i estalvi.

Espadaler ha dit que aquest cas ha de servir d'exemple per reclamar "màxima prudència", perquè aquest veí no ha estat l'únic imprudent (segons el conseller, també hi ha hagut ciclistes que s'han volgut apropar al foc). "Afortunadament, les conseqüències d'aquesta acció imprudent no han anat més enllà d'un vehicle cremat, però no s'han de desatendre els consells d'apropar-se a zones calentes perquè poden passar desgràcies", ha dit.

L'origen, una crema mal apagada

El conseller també ha confirmat que la principal hipòtesi d'origen del foc és una crema mal apagada que es va fer divendres a la zona de Mas Cabrer de Vall llobrega. Segons ha precisat el conseller, en aquest paratge es van fer diverses cremes, la darrera de les quals va ser divendres.

El foc es va tapar amb sorra i va quedar mal apagat. "L'efecte va ser el d'una carbonera; les flames van quedar somortes i avui, amb la tramuntana, haurien revifat", ha explicat Ramon Espadaler.

Llanos de Luna posa l'Exèrcit a disposició de la Generalitat

La delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha posat la Unitat Militar d'Emergència (UME) a disposició de la Generalitat per col·laborar en les tasques d'extinció de l'incendi al Baix Empordà, que s'ha iniciat aquest migdia en una zona pròxima al massís de Les Gavarres.

Segons que han assegurat a Efe fonts de la delegació del Govern a Catalunya, el conseller d'Interior de la Generalitat, Ramon Espadaler, ha agraït la col·laboració oferta, però ha assegurat que no creia necessària la intervenció de la UME.