Està satisfet amb la feina realitzada des de l'alcaldia?

Han estat uns mesos molt intensos. Personalment estic molt satisfet de la tasca realitzada. Ens vam trobar un Ajuntament amb dificultats econòmiques, amb un romanent líquid de tresoreria d'uns 400.000 euros (quan dos anys abans era de més d'1,5 milions); però que tancava en negatiu si tenim en compte els ingressos efectivament entrats a la caixa de l'Ajuntament. No es generava estalvi pressupostari per finançar obres, cosa que que feien exclusivament per préstecs i per transferències d'altres administracions; els impostos augmentaven; i no es veia com es podia afrontar el pagament dels préstecs, que l'any 2011 era de 400.000 euros anuals, però que fruit dels períodes de carència passaven a 625.000 euros anuals el 2012; a 918.000, el 2013; i a 980.000 enguany. En l'actualitat, el romanent líquid és de més de 2,5 milions d'euros; es generen uns 500.000 euros anuals en estalvi pressupostari; i s'ha assolit una inversió basada en recursos propis, fent front als increments en les amortitzacions de préstec. Tot això amb rebaixa de l'IBI i congelació de la resta d'impostos municipals.

Se'n va amb recança?

Cap recança. Era un fet conegut i acceptat que el març del 2014 havia de deixar l'alcaldia. Sí que em sabria greu haver de deixar el govern, però no l'alcaldia. Crec que si es treballa en equip com jo he fet sempre, l'important no és l'alcalde, que té un paper més protocol·lari i de coordinació, sinó saber gestionar bé les àrees.

El govern va prendre una controvertida mesura com és el pla d'ajust, que va comportar acomiadaments de treballadors municipals. Com ho va viure?

Era una mesura imprescindible per solucionar la situació de la hisenda municipal: era complexa i les despeses de personal havien passat dels 3,7 milions d'euros anuals el 2006 als prop de 6 milions del 2011. Per altra banda es van acomiadar persones de places que crèiem prescindibles, com el cap de comunicació, el cap del patronat municipal d'esports o diferents places creades el darrer mandat: totes elles sense repercutir en els serveis i preservant-los tots. Qüestió diferent van ser els acomiadaments de la llar d'infants, que varen ser motivats pel descens del nombre d'usuaris que va passar de 156 alumnes el curs 2011/2012 als menys de 100 del curs següent. Tot i haver-ho advertit durant la campanya electoral, no deixen de ser decisions molt difícils. Les vaig comunicar de forma personal als afectats i és de les situacions més difícils que he passat en la meva vida. Crec que eren decisions que qualsevol bon gestor havia d'assumir i realitzar. Però m'han provocat nits d'insomni.

Com ha estat la relació amb ?l'exalcalde Lluís Sais?

Gairebé inexistent. Era evident que les relacions ja eren dolentes prèviament a la moció de censura. Quan vam ser a l'oposició, el menysteniment i la falta de respecte als nostres posicionaments i fins i tot a la meva persona van ser constants. La moció de censura era evident que no ajudaria a refer-les, encara que jo pensava que el temps ho solucionaria o, si més no, ho minimitzaria. Les sentències de la biblioteca i el retorn del FEIL les han tornat a tibar.

Com va rebre aquests dos reversos per a l'Ajuntament?

Eren dues notícies esperades; però no deixen de ser doloroses. Amb els grans esforços que hem fet per redreçar la hisenda municipal, aquestes dues notícies posen en perill projectes futurs per a la ciutat. A banda que afecten més perquè n'havíem avisat i en el moment de prendre aquelles decisions el senyor Sais i el seu equip de govern podrien haver res0lt aquesta situació de forma ben fàcil: només calia que haguessin tingut una miqueta d'humilitat per escoltar els advertiments, encara que aquests vinguessin de l'oposició, i una mica de formació abans de prendre les decisions.

L'han desgastat?

Es evident que sí. Tot i haver avisat en el seu moment, molta gent no ho sabia i la desinformació interessada per part d'alguns ha fet que certa part de la ciutadania ara me'n faci responsable. Tot i això, crec que el pas dels dies ha demostrat qui n'era el responsable i qui ha estat buscant solucions.

Com és la seva relació amb Ramon Romaguera, amb el qual va compartir grup polític i que dóna suport al veí que va denunciar la biblioteca?

Tal com passava quan formaven part del mateix grup municipal, contradictòria: el respecto i molt per ser la persona que em va donar la primera oportunitat i que em va ensenyar, i molt, de gestió d'un ajuntament; però discrepem i molt en com encarar els problemes. En el cas de la biblioteca, tot i compartir que la Justícia ha avalat les tesis que defensàvem estant a l'oposició, crec que no justifica que ell pugui voler-ne l'enderroc. S'hauria d'haver centrat a recordar que ja havia avisat i que la raó no estava de part del senyor Sais. L'enderroc no perjudica el senyor Sais, sinó la ciutadania de la Bisbal, i una persona com ell, que ha fet tant per la ciutat, crec que ho hauria de tenir en compte.

I el govern amb CiU? Com veu la crisi interna de la federació nacionalista a la Bisbal?

La crisi de CDC i Unió és tradicional i històrica a la Bisbal. És un tema totalment intern del qual no em pronunciaré. Les relacions dins el govern han estat excel·lents. Si tenim en compte que ha estat el mandat més complex de tota la història de la democràcia ja que ha coincidit una mala situació de la hisenda municipal amb una situació econòmica general pèssima, i per tant ha calgut prendre mesures molt impopulars i difícils, no hi ha hagut cap problema. Han creat tensió les dues males notícies a les quals fèiem referència ja que els dos regidors d'Unió formaven part del govern que les va aprovar i tots dos hi van votar a favor. I això condiciona el discurs i la cohesió del govern.

El relleu a l'alcaldia comportarà algun canvi en la gestió de l'Ajuntament?

No n'hi hauria d'haver cap si es respecta el pacte que es va signar. L'únic canvi hauria de ser d'alcalde, no de delegacions ni de gestió, ni de línia política ni de funcionament intern. Si algú vol canvis, haurà de consensuar-los amb nosaltres, però ja avanço que qualsevol canvi no pactat ens obligaria a sortir del govern.

Té pensat tornar a presentar-se com a cap de llista?

En principi ens vam plantejar el projecte a vuit anys. Ara dependrà enterament de trobar persones competents i capaces que m'acompanyin i mantenir els regidors d'aquest mandat. Com he dit, entenc que el que és prioritari no és l'alcalde sinó l'equip, i val a dir que aquest equip està molt format tècnicament, però també són grans persones.