L'aparcament projectat a l'espai dels Ametllers de Palafrugell no es farà, almenys durant aquest mandat. La consulta popular que va impulsar l'equip de govern (PSC i CiU) per determinar si es volia convertir part d'aquest espai en zona d'aparcament ha resultat negativa, de manera que s'acatarà aquesta decisió de la ciutadania, ha manifestat el batlle, el socialista Juli Fernández. L'alcalde no entén la negativa de la població com un revers per a l'equip de govern ja que "no hem defensat mai el sí; el que hem defensat és l'avantatge de fer la consulta"; i està determinat a fer-ne més en aquells assumptes que siguin "irreversibles" i puguin generar dubtes. En aquesta consulta, els grups d'ERC i de l'Entesa (els dos a l'oposició a l'Ajuntament) van apel·lar la ciutadania a votar en contra del projecte.

L'actuació que proposava l'Ajuntament era habilitar 55 places d'aparcament a la zona que ocupen l'escenari i la zona esportiva per un import d'uns 100.000 euros. Quant a la consulta, els criteris establerts eren que podrien votar els veïns empadronats majors de 16 anys; la pregunta era si "esteu d'acord en la construcció d'un aparcament a l'espai dels Ametllers (zona esportiva i escenari)?". I es va establir que seria vinculant si hi participaven almenys 1.294 empadronats, xifra que representa sobre el 10% del padró.

Aquest darrer requisit, però, ha estat ignorat ja que els vots emesos van ser 651, cosa que significa un 3,40% de les persones empadronades amb dret a votar: la victòria del no ha estat acceptada pel govern que, com ja s'ha indicat, descarta executar l'obra de l'aparcament, malgrat que apareix en el Pla de Mobilitat.

El recompte dels vots, realitzat davant del secretari de la corporació ha donat els següents resultats: un total de 518 vots (79,57%) contraris a l'aparcament; mentre que només 131 (20,13%) han estat favorables. També hi ha hagut un vot en blanc i un altre de nul.

Més consultes

Fernández ha reconegut que el resultat de la consulta popular ha estat "contundent" i, malgrat no arribar a la xifra de vots que la faria vinculant, accepten el resultat. El batlle ha argumentat que va organitzar la consulta perquè "jo tenia molts dubtes sobre l'aparcament i feia falta una segona opinió; i em reafirmo amb la celebració de la consulta".

Així, ha exposat que la pràctica que ha iniciat el seu govern és una "nova postura de la política participativa". Fernández, valora "molt positivament" l'experiència d'aquesta consulta, com "una nova forma de fer política, a la qual la població encara no està acostumada; per aquest motiu, caldrà fer més consultes d'aquest tipus".

De la participació, Fernández ha valorat que "ha estat bona, tenint en compte que era la primera vegada que es duia a terme una iniciativa d'aquestes característiques".