En ocasions, una imatge val que 1.000 paraules i, si no hi ha imatge, bo i eficaç és també utilitzar un exemple d'un succés similar i que tothom té en ment quan se li esmenta. Un cas del qual les imatges encara estan a la retina són els atemptats de l'11 de setembre a les Torres Bessones de Nova York, malgrat que aquesta any se'n complirà el 13è aniversari. I l'esfondrament que van patir les dues construccions després de l'impacte de dos avions ha servit a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà per exemplificar al jutjat el que podria passar si s'executa la sentència d'enderroc parcial de la Biblioteca Comarcal Central.

Redactat pels Servei Jurídic de la Diputació de Girona, l'Ajuntament ha presentat un incident d'impossibilitat material d'execució de la sentència basat en tres punts: la pròpia impossibilitat material de portar a terme la resolució judicial de l'enderroc; la vulneració del principi de proporcionalitat; i la proposta d'una alternativa per legalitzar l'obra: consistiria en inscriure les voreres dins del projecte de la Biblioteca com a accessos per vianants a l'equipament, de manera que llavors ja es respectaria la distància de tres metres amb la parcel·la llindant.

L'Ajuntament argumenta la impossibilitat d'execució material de la sentència amb "la inviabilitat tècnica de dur a terme una demolició parcial no tan sols per la desproporcionalitat tècnica i econòmica de la mesura sinó pel risc de dur-la a terme sense el consegüent col·lapse de l'edifici". Així, d'acord amb l'informe tècnic d'estudi i valoració de retallar parcialment l'equipament, es posa de manifest que un 7,55% de l'obra es troba en situació irregular. En tot cas, l'informe tècnic apunta que "les actuacions a portar a terme afecten tant al sistema estructural (fonamentació i estructura) com al sistema envolvent (façanes, obertures, cobertes i murs en contacte amb el terreny) com també i, en menor proporció, al sistema de condicionament i instal·lacions". És a dir, especifica el lletrat, l'afectació estructural podria comportar l'"esfondrament de tot el bloc, a l'estil de les malaurades Torres Bessones".

A més dels problemes de l'enderroc en sí, també s'apunta que que tindria "implicacions físiques i econòmiques d'abast tant ampli que farien dubtar sobre la conveniència de mantenir dempeus la resta de l'immoble". Quant a la vulneració del principi de proporcionalitat, el recurs apunta que la superfície per legalitzar és mínima i que la seva eliminació pot comportar l'esfondrament de tot l'edifici. A més, apunta que l'execució o no de la sentència no comporta cap benefici al recurrent.