Des del juny de 2011 els regidors de l'Ajuntament de Platja d'Aro, bàsicament del govern (CiU-PP), han estat cobrant irregularment 65 euros per cada una de les seves assistències a les diferents Meses de Contractació quan, segons el mateix ple, en sessió celebrada el juny de 2011, va establir que aquestes assistències no es pagarien. Ara han de tornar els diners.

El portaveu del PSC, Maurici Jiménez, assegura que va detectar aquesta irregularitat després de comprovar la nòmina del mes de juny i veure que havia cobrat per l'assistència en dues d'aquestes sessions, en concret, les que havien de valorar la plica del clavegueram. Era la primera vegada que el govern invitava a l'oposició (PSC, ERC i ICV-EUiA) a una Mesa de Contractació, un gest que l'oposició va valorar positivament perquè els permetia estar al corrent d'un dels contractes més importants.

La sorpresa, però, va venir quan Jiménez hauria detectat que aquestes assistències no s'han de cobrar, ja que no surten al cartipàs que es va aprovar el juny de 2011. Per això, el passat 8 de juliol va enviar un correu electrònic al departament de Personal per demanar que li restessin de la nòmina els 130 euros corresponents a les dues sessions que va assistir.

Tres dies més tard, l'11 de juliol, el secretari de l'Ajuntament va comunicar a tots els regidors que des del juny de 2011 havien estat cobrant "erròniament" per les seves assistències a les Meses de Contractació i els demanava que retornessin els imports, a través d'una transferència o descomptant-ho de la pròxima nòmina, i recordava que actualment no està contemplada aquesta remuneració.

A més, adjuntava la relació de regidors i el que han cobrat des de llavors. Els tres regidors a l'oposició han de tornar les úniques dues sessions a les que hi han assistit enguany, mentre que la resta, tots ells del govern (CiU-PP), les assistències des del juny de 2011. Entre ells, destaquen les assistències de Gelabert, López, Solé i Kosildo.

La versió del Govern

De fet, la versió de l'alcalde, Joan Giraut, difereix de la del portaveu socialista. El batlle va mantenir ahir que l'error el va detectar la regidora de Recursos Humans, Dolors Guirado, ja que li va "cridar l'atenció" que alguns regidors havien assistit a moltes meses "que no eren de la seva àrea" i volia "aclarir" quins regidors hi podien assistir. Així, la regidora s'hauria comunicat amb el secretari el 2 de juliol, moment en què el secretari li va fer notar que les assistències no s'havien de cobrar. El 3 de juliol, la regidora "explica el tema al Consell de Govern" i s'acorda que "s'han de tornar els diners", segons Giraut, qui va mantenir que Guirado va explicar la qüestió a una regidora socialista el 5 de juliol, tres dies abans que el portaveu del PSC contactés amb l'Ajuntament.

L'alcalde va admetre que aquest tipus de sessions s'havien anat cobrat fins a l'octubre de 2009, moment en què CiU va perdre l'alcaldia per una moció de censura i el nou cartipàs va decidir que es deixaven de pagar. Ara, Giraut manté que faran les "comprovacions" pertinents per saber per què des del juny de 2011 es van tornar a pagar. El que sí té segur l'alcalde és que "no hi ha hagut cap instrucció política" i, per tant, "hem de susposar que sense mala fe, ha anat a parar a Personal, i s'han pagat". Alhora, va veure "curiós" que el portaveu del PSC es comuniqués amb l'Ajuntament el 8 de juliol i no abans que "el govern detectés i reconduís el tema".

Per la seva part, el regidor d'ICV, Pedro Torres, va mantenir que va assistir per primera vegada a les sessions de la Mesa després de rebrea la invitació -gest que va agrair- però que li van dir que hi assistiria "cobrant", sense saber llavors que no eren remunerades.

Torres va recordar que les nòmines sovint no els arriben al correu electrònic i que s'han de demanar o consultar a l'Ajuntament, mentre que des d'ERC, la regidora Estel Rodríguez apunta a què "a vegades es descuiden coses o paguen de més i després diuen que t'ho descomptaran". En el seu cas, manté que no li van dir si cobraria o no però que ja quan va rebre la nòmina li va semblar "estrany". Quan ho anava a preguntar, descartant que fos un dels errors habituals, va rebre el correu d'avís des de secretaria, assegura.

Tres anys immersos en l'error

Sigui com sigui, l'oposició va assegurar ahir que tornaran a demanar explicacions al govern durant el ple de demà. Per un costat, no entenen per què "els serveis de la casa" o l'Interventor no havien detectat i comprovat els pagaments i, per l'altre costat, es van preguntar per què els regidors del govern, en especial els que han cobrat més, no havien detectat en els últims tres anys que alguns mesos tenien més diners del compte.