Els submarinistes de la Guàrdia Civil van recuperar ahir al migdia el cos del submarinista mort a la Cova dels Arquets, situada a una milla de l'Estartit. Al voltant de dos quarts d'una, l'equip de rescat va arribar al port de l'Estartit amb el cos sense vida de l'home, de 63 anys i veí de Gavà. Els treballs es van desenvolupar més ràpid del previst en un principi per l'equip de la Guàrdia Civil. La cova està a uns vuit metres de profunditat i el cos de la víctima es trobava situat a uns 90 metres de l'entrada.

Els fets es remunten a dissabte quan tres submarinistes van entrar a la cavitat submarina. Al cap de pocs minuts, un d'ells va sortir i va informar el patró de l'embarcació amb la qual havien arribat que havia perdut els dos companys.

El patró, submarinista professional, va tornar a port, va agafar un equip de busseig i va tornar al lloc fent una primera immersió. Va recórrer els primers 45 metres de la cova sense trobar rastre dels dos submarinistes però veient l'aigua tèrbola, per la qual cosa creia que podrien seguir a l'interior i va alertar el grup especial d'activitats subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

Segons va informar ahir la Guàrdia Civil, el grup especial va fer dissabte les primeres immersions, però es van suspendre per les condicions adverses de la cova. Amb tot, es va establir una línia de seguretat en els primers 45 metres. Diumenge al migdia van localitzar els dos desapareguts. Un era mort i l'altre, de 53 anys i veí de Barcelona, es trobava a 80 metres de l'entrada i havia sobreviscut respirant en una petita bombolla d'aire durant prop de 30 hores. Al cap de quatre hores i vint minuts i 14 immersions de la Guàrdia Civil, el van rescatar de la cova.

Un "excés de confiança"

Pel que fa al tercer submarinista localitzat diumenge, ja sense vida, la Guàrdia Civil el va extreure ahir a les 11.55 hores des d'uns 90 metres de l'entrada, després d'una immersió "laboriosa" i amb unes condicions de treball "terribles", va explicar el responsable de l'operatiu, Fernando Aguirre, a causa dels problemes de visibilitat. Segons Aguirre, la cova és molt visitada pels submarinistes perquè hi ha molta fauna i vegetació aquàtica. Això sí, només fins als primers 40 metres, que són els que estan cartografiats de forma bàsica.

El que va conduir a la mort del submarinista va ser que ni ell ni el seu company rescatat en vida van saber retornar després d'endinsar-se a través d'un pas estret que hi ha al final. La Guàrdia Civil ho va atribuir a un "excés de confiança" però sobretot a la falta de formació i coneixement de tècniques d'espeleologia, no duien el material adequat i no van traçar una corda de seguretat que els permetés tornar sense problemes, amb o sense condicions adverses.

Aguirre va voler subratllar que els tres submarinistes eren grans experts, amb més de 700 hores d'immersió, sempre anaven junts i no eren "gens temeraris" perquè prèviament es preparaven i planificaven les rutes. Havien visitat la cova diverses vegades però es desconeix per què aquest cop dos d'ells van decidir anar més enllà i endinsar-se a través del pas estret.