L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat la concessió de les Medalles del Montgrí 2014 a Ramon Mascort, advocat, empresari polifacètic i fundador de la Fundació Mascort; a Louis Carles, alcalde de Torroella de la Salanca (1983-2014) i un dels grans promotors de l'agermanent entre les dues viles; i a la Llar de Jubilats El Recer. La Medalla del Montgrí és el màxim distintiu cívic que concedeix l'Ajuntament des del 1986 (es va instituir per acord de Ple el 23 de desembre de 1985) amb l'objectiu de reconèixer les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal. L'acte institucional de lliurament se celebrarà aquest ?diumenge a les sis de la tarda a l'auditori de Can Quintana, en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Genís.

Louis Carles tenia aquest desig el 1989 quan tenia al cap l'agermanament de Torrelles amb un municipi de Catalunya: "Ha de ser un municipi de la Catalunya Sud que tingui semblances amb el nostre. Ha de ser un poble que sigui sensible envers el territori i a l'agricultura i amb una atenció especial cap a la cultura. Si pot ser, ha de ser un poble amb un alcalde jove, amb il·lusió per fer que el seu municipi avanci. Voldria trobar un poble així per agermanar-nos-hi i emprendre una relació d'amistat, fraternitat i col·laboració".

Aquell mateix any, per la Festa Major de Sant Genís, l'aleshores alcalde de Torroella de Montgrí, Albert Bou, i l'alcalde de Torrelles de la Salanca van formalitzar l'agermanament entre els dos municipis. Avui, vint-i-cinc anys després, l'agermanament continua ben ferm, amb una amistat que s'ha anat cultivant amb els anys, però sobretot amb una idea compartida de municipi que té en el territori, la cultura i les persones la seva essència.

Ramon Mascort

Ramon Mascort Amigó va néixer a Barcelona en el si d'una família de profundes arrels torroellenques. Des de finals del XVIII els Mascort ja vivien a Torroella, quan Agustí Mascort Plana s'hi va instal·lar com a farmacèutic provinent de Palafrugell.

Ha estat un gran impulsor en la creació d'empreses turístiques com el Càmping Castell Montgrí, l'Alauda-Jocs (a l'Estartit), el Camping Castell Mar (a Castelló d'Empúries) i altres empreses culturals com Lynx Edicions. D'altra banda, també ha estat el fundador al 2007 de la Fundació Mascort, interpretant vells sentiments i il·lusions familiars, tant del seu pare Ramon Mascort Galibern, com del seu oncle pintor José M. Mascort Galibern, els quals el van introduir en el món de l'art i el col·leccionisme. La Fundació Mascort treballa els objectius de difondre el coneixement de la història, donar suport al coneixement i la comprensió de l'art i ajudar a defensar la natura.

Parlar del Recer de Torroella, és parlar de molta gent que ha dedicat als altres el temps del seu moment de jubilació, és parlar de tanta altra gent que ha col·laborat organitzant les moltes activitats que l'entitat ha ofert. Parlar del Recer és, en definitiva, parlar de la gent gran del nostre municipi. Al llarg dels seus 31 anys d'història, el Recer ha comptat amb diferents juntes que s'han cuidat de la seva gestió. Han estat moltes persones que han dedicat part del seu temps als altres, i a qui es vol retre un sentit homenatge.