Sense precipitació però amb determinació. Així és com Nova Esquerra Catalana (NeCat) i Avancem han donat el tret de sortida a la confluència d'un projecte polític que ha de donar resposta a la necessitat de "reconstruir" un espai socialista catalanista que diuen ha quedat "orfe". Ho ha dit el líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, que acompanyat de l'impulsor de NeCat, Ernest Maragall, ha afirmat que el procés de fusió "acabarà bé" i "molt probablement aquest mateix any". Les dues formacions no han aclarit la fórmula durant el debat que han organitzat a Palamós però sí que han insistit en què buscaran acords amb altres forces polítiques i socials d'esquerra. Elena tampoc ha decidit si deixarà l'escó.

Nova Esquerra Catalana (NeCat) i Avancem segueixen endavant en la configuració d'un mateix projecte polític tot i que encara no tenen decidida la fórmula, un aspecte que s'haurà de concretar en els pròxims mesos. El líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, i l'impulsor de NeCat, Ernest Maragall, han subratllat la necessitat de treballar en la "reconstrucció" d'un nou espai socialista catalanista que ha quedat "orfe" i arribar a acords amb la resta de de forces polítiques i socials de l'esquerra per oferir un gran projecte catalanista i d'esquerres amb vocació de govern.

"És una necessitat i una demanda del país", ha assenyalat Elena tot afegint que el procés "acabarà bé i molt probablement aquest mateix any". Preguntats per la fórmula que finalment acabarà definint aquest projecte, el líder de NeCat, Ernest Maragall, ha declinat fer especulacions tot dient que el més important és oferir una imatge clara d'una "oferta plural". "No ens hem de tancar a res, cal que hi hagi la màxima flexibilitat i ambició per arribar a la màxima amplitud", ha afirmat Maragall que ha subratllat que cal aprofitar aquesta oportunitat per "regenerar" l'espai socialista. En aquest sentit, també ha dit que si "per separat som interessants, junts a més començarem a ser importants i centrals al nostre país si aconseguim expressar tot l'espai socialista catalanista".

La presa de contactes amb les altres formacions ja ha començat amb la mirada posada al 9-N i també a les pròximes eleccions municipals. Elena ha reconegut que els comicis locals són un "bon espai" per cercar acords amb altres partits i moviments socials davant el que creuen una necessitat al territori d'un nou espai socialista.

L'encara diputat socialista ha respost de nou que encara no ha decidit si deixarà l'escó del Parlament i que ho anunciarà el setembre. Tampoc ha aclarit si estarà al capdavant de la nova formació.

Dues ponències sobre la democràcia i la Catalunya que ve

La jornada, que portava per títol 'La Catalunya que ve. La democràcia que volem' s'ha fet a l'Espai del Peix de Palamós amb la presència d'una vuitantena d'assistents, entre els quals hi havia membres de les dues formacions organitzadores, Avancem i NeCat, però també membres del Moviment Catalunya i d'altres partits com ICV i ERC.

En les dues ponències que s'han organitzat s'ha comptat amb la participació de Jordi Sánchez, adjunt general del Síndic de Greuges; la portaveu del moviment Barcelona Ciutat Oberta, Gemma Sendra; el diputat d'ICV Jaume Bosch i el vicesecretari d'acció política d'ERC, Cesc Iglesias.

En l'apartat de conclusions, Glòria Planas -ex regidora del PSC a Girona i ara regidora no adscrita i membre d'Avancem- ha assenyalat que durant el debat ha aparegut una clara dualitat d'inquietuds, com és la preocupació per les retallades i les desigualtats socials i també l'aspecte nacional. Sobre això, ha afirmat que cal mantenir la "diversitat" de les formacions amb un únic comú denominador com és aconseguir construir plegats un nou espai socialista, de forma "decidida, ambiciosa i sense prejudicis".

Entre els assistents, hi havia membres del Moviment Catalunya, com Pia Bosch -actualment portaveu del PSC a l'Ajuntament de Girona- i Manel Nadal -ex membre de l'executiva del PSC a Girona-, entre d'altres.