L'exconseller de Política Territorial i Obres Públiques durant el tripartit i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal (PSC), ha resultat imputat per un presumpte delicte d'estafa vinculat a una operació urbanística a Solius. Està citat a declarar el 21 de novembre davant el jutjat de Barcelona que investiga el cas i que també ha imputat per aquest afer l'exgerent de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), Emili Mas, en considerar que va prevaricar en signar un conveni de "dubtosa legalitat".

Els fets es remunten a l'any 2006 quan es va determinar el canvi d'usos del sector Msolí d'en Reixach per declarar-lo "zona verda" impedint així que l'empresa Varal Real Estate hi desenvolupés un polígon industrial.

En virtut d'un conveni signat entre l'Incasòl, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro i Varal Real Estate el 50% del terreny que la promotora volia urbanitzar al Molí d'en Reixach passava a mans de l'Incasòl -previ pagament de 7,5 milions d'euros- i es compensava a l'empresa amb uns terrenys al sector Bernardes perquè pogués desenvolupar el seu projecte.

El problema de fons és que el sector Bernardes era una zona inundable i Varal Real Estate assegura que ningú va informar d'aquest detall que, en definitiva, és el que li va impedir materialitzar el projecte i li va suposar una pèrdua d'entre 20 i 25 milions d'euros.

El fiscal anticorrupció, Fernando Maldonado, creu que Nadal i l'exalcalde socialista de Santa Cristina d'Aro, Ricard Herrero, van ocultar a l'empresa la informació relativa a la inundabilitat del terreny.

De retruc, aquesta maniobra del canvi d'usos hauria beneficiat el propietari del Grupo Planeta, José Manuel Lara, en impedir que es desenvolupés un polígon industrial prop de l finca de Can Dalmau, propietat d'una societat de l'editor, i que es troba just en el sector del Molí d'en Reixach.

Suport d'Iceta i Macias

L'exconseller assegura que encara no se li ha notificat la imputació però manté que "sempre i en totes les situacions hem actuat en defensa de l'interès públic" per "preservar" la integritat ambiental de la vall de Solius atenent, principalment, a "una amplíssima demanda social representada per la plataforma Salvem Solius i pels monjos de Santa Maria". A més, assegura tenir el convenciment que la decisió del canvi d'usos "s'ajusta plenament a dret" perquè tant la Generalitat com l'Ajuntament van buscar preservar aquest espai i "garantir un nou sòl industrial en salvaguarda dels interessos comunitaris i dels drets dels particulars". "No veiem que salvar la vall de Soliu pugui ser constitutiu de delicte", exposa.

Però l'exconseller no és l'únic que s'ha pronunciat sobre aquest assumpte. També ha rebut el suport del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, qui ha indicat que "estem absolutament convençuts que Nadal ha obrat sempre amb honestedat com a conseller. En aquest tema creiem que, a més, el que es va produir és una clara defensa de l'interès públic a la vall de Solius, i estem convençuts que quan acabi el procediment judicial així quedarà establert".

Pere Macias, diputat al Congrés per CiU, també va mostrar el seu suport a l'exconseller a través d'un tweet: "Hauríem de distingir entre la corrupció i les operacions urbanístiques destinades a salvaguardar territori, com la que va fer en @quimnadal".

En canvi, el diputat del PP per Barcelona Antonio Gallego ha reclamat al líder del PSOE, Pedro Sánchez, i al del PSC, Miquel Iceta, que expulsin de forma immediata Nadal. "La imputació ha de ser objecte d'expulsió immediata", rebla.

D'altra banda, l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro no va rebre la notícia amb gaire sorpresa perquè a l'actual equip de govern ja se li havia requerit documentació sobre l'operació urbanística del 2006. ?L'alcalde de la població, Josep Llensa (CiU), indica que la Guàrdia Civil ha visitat l'Ajuntament i que ha requerit documentació per a la investigació en un parell d'ocasions.