El caganer del pessebre té forma d'urna, llueix la V de l'Onze de Setembre i porta una papereta amb el Sí/Sí. La família Alós-Pla de Torroella de Montgrí, que cada any treu al mercat noves adaptacions de la popular figureta, ha aprofitat el clam a favor de la consulta i li ha donat el seu particular toc nadalenc. Aquest 2014, l'empresa ha tret una quarantena de noves creacions. N'hi ha per triar i remenar. Des del món de la política fins al còmic passant per l'esport, la cultura catalana o el cinema. Entre les novetats hi ha el diputat David Fernández (CUP), la Grossa de Cap d'Any, Shakespeare o Gaudí. Cada any, els Alós-Pla arriben a vendre uns 30.000 caganers.

D'ençà del 1992, l'empresa familiar Caganer.com reformula la tradició pessebrista catalana. A l'hora d'idear les figuretes, és innegable que l'actualitat mana. Però el catàleg de caganers (que ja compta amb més de 350 peces) també es va engruixint d'altres maneres. Com explica un dels dissenyadors i propietari, Marc Alós, la pluja d'idees mai s'atura. Un suggeriment per part d'un client, una petició dels fills o simplement tots aquells personatges que els ronden pel cap sempre són susceptibles d'acabar-se convertint en caganers.

A l'hora d'escollir les novetats, n'hi ha per a tots els gustos. I en destaca una d'estretament lligada al procés sobiranista: l'urna del 9-N. "D'alguna manera, volíem convertir en caganer allò que estem vivint en aquests moments; la gent té moltes ganes de votar i l'urna ens va semblar la insígnia perfecta d'aquesta voluntat", concreta Alós.

L'actualitat política també ha pesat a l'hora de crear nous dissenys. El diputat de la CUP David Fernández se suma a les rèpliques que ja tenen tots els líders polítics del Parlament i, a més, els Alós-Pla també ha renovat la figureta del president Artur Mas (ara, amb ulleres i més cabells blancs).

Caganer.com tampoc ha volgut oblidar la història política de Catalunya. Per això, ha tret figuretes del General Prim i dels Miquelets, a més de reformular el caganer independentista i pintar-li la bandera negra que va onejar durant el setge de 1714.