La Generalitat ordenarà de manera "imminent" la clausura de l'abocador de Vacamorta, al Baix Empordà, sobre el qual pesen sentències del TSJC i el Suprem que en declaren il·legal l'activitat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, prohibirà en els propers dies que entrin nous residus al paratge, on a dia d'avui ja se n'hi han abocat fins a 2,2 milions de tones. D'aquesta manera, el Govern donarà compliment a les sentències que n'ordenen el tancament. La Generalitat, a qui el TSJC i el Suprem obliguen a restaurar el paratge, aposta però per fer-ho sense moure els residus en descomposició, per evitar "els efectes negatius sobre la salut i el medi" que en podria comportar el trasllat.

La decisió de la Generalitat de prohibir l'entrada de nous residus al recinte, i engegar el procés per clausurar de manera definitiva l'abocador, és el primer pas per posar fi a un llarg procés judicial que s'arrossega des de fa anys. En concret, d'ençà del 2003, quan l'aleshores Departament de Medi Ambient, encapçalat pel conseller Ramon Espadaler, va donar la llicència ambiental a l'activitat.

La idea de convertir en abocador les antigues terreres que hi havia al paratge de Vacamorta, a Cruïlles, va sorgir per primer cop a la dècada dels 80. No va ser fins l'any 2000, però, quan l'empresa que gestiona el dipòsit, Recuperació de Pedreres SL, va condicionar el terreny i hi va aixecar una planta de tractament de lixiviats.

L'abocador de Vacamorta, amb una capacitat total de 4 milions de metres cúbics, es va concebre per tenir una vida útil de 30 anys. Tres anys després de la seva obertura va arribar la llicència ambiental concedida per Medi Ambient. I aquest document, que va avalar l'abocament de residus al paratge, ha estat el focus de la polèmica judicial que ha envoltat l'abocador d'ençà d'aleshores.

La Plataforma Anti Abocador de Cruïlles (PAAC), ferma opositora del projecte, va portar el cas als tribunals. L'any 2006, una primera sentència del TSJC els hi va donar la raó, va anul·lar la llicència ambiental i va declarar l'activitat il·legal. Aleshores, la Generalitat i l'empresa gestora van recórrer al Tribunal Suprem i aquest, després de determinar que a la sentència hi havia defectes de forma, va tornar el cas al TSJC.

Noves sentències

El novembre del 2011, l'alt tribunal català es va tornar a pronunciar al respecte. I ho va fer en els mateixos termes del 2006; és a dir, subratllant que la llicència es va donar contravenint la llei i que, per tant, la Generalitat havia de restaurar el paratge i tornar-lo a la situació inicial, deixant-lo lliure de deixalles.

Novament, el Govern i Recuperació de Pedreres S.L. van tornar a recórrer aquesta segona resolució al Suprem. I el mes de febrer passat, el tribunal de Madrid va tancar el cercle. La sentència del Suprem confirmava íntegrament la resolució del TSJC del 2011, desestimava el recurs i, en conseqüència, suposava que s'hagués de clausurar l'abocador.

Entre d'altres, a l'hora de declarar il·legal l'activitat, tant el TSJC com el Suprem subratllaven que l'abocador de Vacamorta havia d'aparèixer necessàriament al Pla General de Cruïlles -cosa que no era- i que només amb la llicència ambiental no n'hi havia prou per tirar l'activitat endavant. Els dos alts tribunals, tant el català com el de Madrid, obligaven la Generalitat a restaurar ambientalment el paratge, i a deixar-lo tal com estava abans que s'hi comencessin a abocar tones de residus.

Tot i aquesta sentència del Suprem, però, l'activitat de l'abocador de Vacamorta ha continuat. De fet, com va concretar ara fa pocs dies el director general de Residus, Josep Maria Tost, el dipòsit continuaria acollint deixalles fins que el TSJC resolgués els dubtes amb l'execució de la sentència que tenia el Govern.

Clausura "imminent"

Avui, però, en una nota de premsa feta pública pel Departament que encapçala Santi Vila, sembla que aquestes incerteses ja s'han resolt. De fet, el comunicat no deixa lloc per al dubte: el tancament de l'abocador de Vacamorta és "imminent". De fet, en els propers dies, el mateix conseller prohibirà que entrin nous residus al paratge. Aquest serà el primer pas abans de la "clausura definitiva" de l'abocador que, com concreta Territori i Sostenibilitat, "s'ha de realitzar amb totes les garanties des del punt de vista ambiental i sanitari".

La Generalitat, però, discrepa amb el punt de la sentència que obliga a deixar el paratge com es trobava abans que l'abocador iniciés l'activitat. De fet, el mateix conseller ja va dir al Parlament que l'aposta de Territori i Sostenibilitat passa per restaurar la zona sense moure els 2,2 milions de tones en descomposició que s'hi acumulen, "per tal d'evitar els efectes negatius sobre la salut i sobre el medi que podria provocar el trasllat dels residus".

Les deixalles que s'acumulen a Vacamorta són de caràcter industrial i, com indica el Departament, amb molt baix contingut orgànic. "Però com tot residu, genera un volum de lixiviats i d'emissions de biogàs que cal tenir en compte", conclou la nota del Departament.