L'alcalde de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Salvi Casas, va rebre ahir al matí la trucada del Departament de Territori i Sostenibilitat en què li van comunicar la voluntat del conseller Santi Vila de tancar en els pròxims dies l'abocador de Vacamorta. Ho fa en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 2011 que anul·la l'autorització ambiental concedida per la Generalitat el 2003 però, també, perquè li ha estat denegada la petició per no haver de complir el que va dictar l'alt tribunal català, com va recordar ahir el lletrat de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles, Benet Salellas. "És molt gros que la Generalitat ometi que el maig (el Tribunal Suprem va ratificar la sentència del TSJC el febrer) va demanar la impossibilitat material d'execució de la sentència", va criticar Salellas, i que ara ha estat denegada.

Ni Salellas ni el tresorer de l'entitat, Daniel González, es refien de la paraula "imminent" que va utilitzar el Departament per dir quan es farà aquest tancament -és a dir, que no es permeti l'entrada de més camions-, si bé l'alcalde va precisar que el contacte de Territori i Sostenibilitat li havia comunicat que serà la setmana que ve. "Que diguin hora i dia que es farà el tancament", va reclamar González, que va afegir que la Generalitat ha de fer servir els 5,5 milions d'euros de fiança de l'empresa que gestiona l'abocador, Recuperació de Pedreres SL, per pagar el buidatge de residus.

Precisament, el conseller Santi Vila va exposar el passat juliol que veia "dubtes" en l'execució de la sentència perquè podria ser pitjor "el remei que la malaltia": veia "amb preocupació" que els exigissin buidar l'abocador i traslladar 2,2 milions de tones a un altre lloc ja que "no ens acaba de satisfer des del punt de vista de les garanties ambientals o fins i tot sanitàries".

El TSJC, però, ja s'ha pronunciat afirmant que s'ha de retirar i l'Ajuntament de Cruïlles disposa d'un informe del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius sobre la viabilitat de la retirada dels 2,2 milions de tones de residus que la Generalitat diu que hi ha. D'acord amb aquest informe, la solució de retirar els residus de l'abocador "sembla la més adequada i viable" d'acord amb els condicionats d'aquest abocador, si bé no es pot fer sense abans realitzar una diagnosi de la contaminació i tipologia. I apunta que aquesta és l'opció més utilitzada a Europa i Amèrica del Nord i que ja es va utilitzar a l'abocador de Berga, "que va ser excavat, buidat i transportat a un de proper".

L'informe conclou que Vacamorta "conté una gran diversitat de residus contaminants, alguns d'ells tòxics" i apunta que "es constata com els contaminants abocats no estan adequadament confinats, per la qual cosa escapen i es dispersen a l'exterior del recinte, contaminant sòl, aigua i atmòsfera". Uns contaminants -al sòl, l'aigua lixiviada o emanacions de gasos- que "suposen un risc per a la salut humana i per al medi ambient, així com una pèrdua de qualitat de vida dels veïns".