Fiscalia i acusació particular imputen un delicte de malversació de diners públics a l'encarregada d'una administració de loteries i apostes de Sant Feliu de Guíxols que, entre els anys 2009 i 2010, es va apropiar de 97.250,02 euros. El desfalc es va descobrir a finals de gener del 2010 arran d'una inspecció que li van fer perquè Loteries i Apostes de l'Estat no va poder cobrar-li els diners que devia després dels sortejos de Nadal i del Nen. La dona es pot enfrontar a una pena d'entre 3 i 6 anys de presó i a un judici amb jurat popular a l'Audiència Provincial de Girona. La defensa argumenta que podrien existir circumstàncies que rebaixarien la pena, com estat de necessitat o por insuperable.

La imputada era l'encarregada de l'administració número 1 de Sant Feliu de Guíxols i, per tant, entre les seves atribucions hi havia dipositar i administrar els diners que obtenia amb la venda de la loteria. Segons sostenen fiscalia i l'acusació particular, que representa l'asseguradora AXA, entre l'any 2009 i el 2010 va ficar mà a la caixa i es va anar apropiant de quantitats de diners.

El 26 de gener del 2010 es va descobrir el forat arran d'una inspecció que li van fer quan Loteries i Apostes de l'Estat no va poder cobrar els diners després dels sortejos de Nadal i del Nen. Al compte d'operacions de l'administració no hi havia prou saldo i els retornaven tots el rebuts.

Quan la inspecció va fer inventari va detectar un desfalc de més de 97.000 euros. Immediatament, li van tancar de forma cautelar el punt de venda de loteria, van retirar el terminal i tots els cabals i la van requerir perquè, en un termini de cinc dies, fes l'ingrés dels diners que faltaven.

No era el primer cop que li bloquejaven el terminal per vendre butlletes de loteria. "Aquesta administració té antecedents i pel mateix motiu li van desactivar el terminal el 20 de gener i el 19 de maig del 2003", apunta l'expedient de Loteries i Apostes de l'Estat. En aquelles ocasions, però, va trigar només un dies en cobrir el desfalc i va poder tornar a obrir amb normalitat.

El 2010, no ho va poder fer. L'asseguradora va cobrir el deute i es va querellar contra la titular de l'administració de loteria. El Jutjat d'instrucció 2 de Sant Feliu de Guíxols va admetre a tràmit la querella. Aquesta setmana s'ha fet l'audiència d'imputació, en la qual el fiscal i l'acusació particular li imputen un delicte de malversació de diners públics per haver-se apropiat de 97.250,02 euros. La dona -que està jubilada i té 74 anys- s'enfronta a una pena d'entre 3 i 6 anys de presó i a un judici amb jurat popular.

La defensa de la dona, en canvi, apunta que la imputada no va cometre cap delicte de forma intencionada i considera que hi ha diverses circumstàncies que podrien rebaixar la pena. El lletrat assenyala que la titular de l'administració de loteria podia tenir les seves capacitats cognitives i volitives afectades en el moment dels fets per un quadre de trastorn acumulat durant més de 15 anys per la "conflictivitat conjugal" que tenia amb el seu marit. De fet, segons la defensa això té molta relació amb la situació de la sucursal de loteries on l'home també estava implicat.

El lletrat argumenta que hi podria haver diversos eximents totals o parcials, com un d'estat de necessitat, assenyalant que la imputada es va veure abocada a delinquir perquè no va tenir més remei, i un altre de por insuperable. Ara, és a les mans del jutjat decidir com continua el procediment.