La Confraria de Pescadors de Palamós inicia un projecte tecnològic pioner que ha de permetre reduir l'impacte de l'activitat pesquera sobre el substrat marí. Es tracta del Projecte d'unificació i canvi de l'equip de pesca d'arrossegament previst per al sector pesquer palamosí, i s'emmarca en la regulació de la pesquera de gamba rosada. Aquesta iniciativa tecnològica esdevé pionera i única en el Mediterrani i, a més de disminuir l'impacte de l'activitat sobre el substrat marí, ha d'incrementar la selectivitat i ha de millorar l'eficiència energètica.

Per aconseguir aquests objectius les barques de Palamós modificaran un dels principals elements de l'equip de pesca incorporant unes noves portes a les xarxes més aerodinàmiques que no tinguin afectació en el fons marí. Les portes tenen la funció de proporcionar l'obertura horitzontal a la boca de la xarxa.

Tal com és conegut pels pescadors i demostrat a nivell científic, l'acció de les portes convencionals sobre el fons en suavitza el relleu, origina solcs i causa l'empobriment de l'hàbitat bentònic i la reducció de la diversitat d'espècies. El seu funcionament es pot comparar amb el resultat del llaurat dels terrenys sotmesos a agricultura intensiva.

Els estudis realitzats en els darrers anys i els avenços en tecnologia pesquera han permès el disseny d'unes noves portes que contribueixen a minimitzar l'impacte sobre el medi marí, i paral·lelament aporten un estalvi energètic i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Les noves portes arribaran a Palamós a finals d'aquest mes i es muntaran en una de les embarcacions de la flota palamosina que durant les primeres setmanes de 2015 realitzarà les proves necessàries per a obtenir la informació experimental complementària a la informació tècnica proporcionada per cada companyia participant, per tal de constatar-ne l'efectivitat i la viabilitat d'implementació.

Proves en caladors

Els assajos es realitzaran en diferents caladors situats al llarg del canó de la Fonera de Palamós, fent incidència en les zones de pesca amb més dificultats operatives i amb majors desnivells del sòl marí, com són els caladors d'El Rostoll i Sant Sebastià.

Actualment, considerant l'evolució tecnològica i pesquera desenvolupada durant els darrers 15 anys, s'espera provar i adoptar un model de portes de perfil hidrodinàmic més evolucionat. Es realitzaran 12 proves, dos per cada model de porta. Cada assaig comptarà amb seguiment l'Institut de Ciències del Mar i tindrà la duració d'una jornada de pesca.

El Projecte d'unificació i canvi de l'equip de pesca d'arrossegament de Palamós, a més d'executar l'article 9 de l'Orden AAA/923/2013, dóna continuïtat a la línia de treball iniciada pel sector pesquer de Palamós l'any 1998, consistent en implementar portes d'arrossegament de disseny hidrodinàmic i de menys impacte sobre el fons.

Amb aquesta finalitat, l'any 1999 els pescadors juntament amb la Càtedra d'Estudis Marítims van organitzar un viatge a Islàndia per cercar unes portes que permetessin reduir l'impacte sobre el fons. El resultat fou la implementació parcial de les portes hidrodinàmiques a la flota, així com l'atenuació de l'impacte sobre el fons sense aconseguir-ne la minimització.

El cost d'aquest projecte és d'uns 62.000 euros dels quals 50.000 euros són aportats per la Diputació de Girona.