L'Ajuntament de Cruïlles, la PAAC (Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles) i el CEPA-EdC (Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius) han acordat demanar una reunió urgent amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, per parlar del tancament de l'abocador de Vacamorta. L'objectiu de la reunió, han informat des de la PAAC i CEPA, és tractar sobre el futur de l'abocador i marcar un full de ruta viable i que aporti solucions acceptables per les diferents parts implicades.

En segon lloc, les tres parts han decidit insistir en la necessitat de realitzar ja la diagnosi acurada per determinar l'abast de la contaminació i la seva tipologia, així com una avaluació de riscos abans de la presa de decisions sobre els alternatives i tècniques de remediació i restauració més adequades.

Un informe elaborat per CEPA diu que l'abocador conté una gran diversitat de residus i contaminants, alguns d'ells tòxics; afegeix que els contaminants abocats no estan adequadament confinats, per la qual cosa escapen i es dispersen a l'exterior del recinte, contaminant sòl, aigua i atmosfera; així, sempre segons l'informe, la presència d'aquests contaminants, tant al sòl, com a l'aigua lixiviada o a les emanacions gasoses, suposen un risc per a la salut humana i per al medi ambient, així com una pèrdua de qualitat de vida dels veïns; i, finalment, apunta que la solució del buidatge de l'abocador sembla la més adequada i viable, d'acord amb les dades disponibles, les característiques del lloc, les seves deficiències de gestió, els usos urbanístics i el cost eficiència. Per tant, l'opció de deixar l'abocador en el seu estat actual (enterrant els residus) com defensa Vila, és, en consideració de les dues entitats ecologistes, "no actuar segons la sentència".

L'Ajuntament i les dues entitats han acordat fer accions de caire tècnic, de difusió i informació que promoguin el debat i conscienciació social sobre les solucions per aconseguir una remediació viable i ajustada a les necessitats. La PAAC considera que ningú te dret a exigir menys, pel bé de la salut de les persones i del medi ambient.