El claustre del Mas del Vent s'obrirà al públic al gener i s'hi faran visites guiades un cop al mes, que inclouran un recorregut a la finca que l'envolta. El propietari del conjunt, l'alemany Kurt Engelhorn, resta importància al fet que sigui una recreació -"allò autèntic és el gust estètic", assegura- i creu que quan el seu besavi el va comprar ja tenia "dubtes" que realment s'hagués esculpit al segle XII. Les visites al claustre s'emmarquen dins un projecte artístic, batejat com a Focus Engelhorn, que gira al voltant de l'art, el paisatge i la integració. Ajuntament i propietaris signaran un conveni per engegar les visites i el consistori es planteja protegir el claustre si la Generalitat no ho fa.

No és romànic ni es va esculpir al segle XII, però tot i això l'interès que ha despertat el farà visitable. El matrimoni propietari del claustre del Mas del Vent, Kurt i Carmen Engelhorn, obriran el conjunt al públic a partir de finals de gener. S'hi faran visites guiades un dissabte cada mes (prèvia inscripció al Museu de la Pesca) i també n'hi haurà de gratuïtes per als palamosins i els escolars del municipi.

Fins a dos informes -el darrer, presentat a finals de novembre a Barcelona- han conclòs que el claustre és una recreació. El conjunt imita el treball i les tècniques dels picapedrers de l'Edat Mitjana, però segons els experts es va esculpir a principis del segle XX. Fins al 1958 es va emplaçar a Madrid, en un solar de Ciudad Lineal, i des d'allà es va transportar peça per peça fins a Palamós (un cop el besavi de l'actual propietari el va adquirir).

Kurt Engelhorn, però, resta importància al fet que no sigui autèntic. De fet, assegura que això "no significa gaire per a ell", perquè el claustre en si mateix ja és "un acte artístic". Per al propietari, allò que fa que el monument sigui "autèntic" és el seu "gust estètic". No només per la manera com es va esculpir, sinó també perquè el claustre adquireix sentit un cop se situa a Palamós, a la finca del Mas del Vent.

Engelhorn explica que, durant els darrers anys, la família tampoc s'ha interessat massa per saber si el claustre era o no romànic. "És cert que no teníem una opinió clara sobre si era o no autèntic, però també és veritat que no ens hem preocupat massa d'investigar-ho, sinó que ens hem centrat en gaudir-ne", explica. De fet, el propietari ja creu que, quan el seu besavi el va comprar, ja tenia "dubtes" que realment el seu origen es remuntés fins a ple segle XII.

Perquè el claustre del Mas del Vent sigui visitable (fins ara, es podia veure només si es llogava la finca) Ajuntament i propietat signaran un conveni. L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, ja ha avançat que la intenció del consistori és protegir el conjunt, encara que només sigui a nivell local. Per això, l'ajuntament està pendent de la decisió que prengui la Generalitat (per veure si el cataloga o no) i, després, en dirà la seva.

Focus Engelhorn

Les visites al claustre del Mas del Vent, que també s'estendran a la resta de la finca que l'envolta, s'emmarquen dins un projecte multidisciplinari impulsat pel matrimoni Engelhorn. La iniciativa, batejada com a Focus Engelhorn, gira al voltant de tres eixos: l'art, el paisatge i la integració social.

Allò que es vol és que Focus Engelhorn sigui una nova plataforma per promoure les arts, el patrimoni cultural i la preservació del paisatge d'aquesta part de la Costa Brava. El projecte compta amb el suport de l'Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona i, per resumir-lo, els seus impulsors es remeten a tres frases: "La bellesa també es troba en allò quotidià", "Cal mirar el teu entorn per valorar-te" i "La construcció de la cultura és allò que ens fa humans".

El concepte del Focus Engelhorn es plasmarà en diferents accions, cadascuna de les quals se centrarà en un dels eixos que el conforma. En l'apartat artístic, apart de les visites al claustre del Mas del Vent i l'edició d'un llibre sobre el monument, també es faran visites guiades al Celler Bell-lloc, part del qual es reconvertirà en espai expositiu.

Pel què fa al paisatge, a través de la seva pàgina web, el projecte donarà a conèixer aquells creatius que centren la seva obra al voltant de l'entorn. I per últim, amb l'objectiu d'impulsar la integració social, Focus Engelhorn farà diverses accions per recaptar fons per a entitats del tercer sector. La primera ja s'ha portat a terme, i ha consistit en una subhasta solidària d'ampolles elaborades al Celler Bell-lloc.

Entre els artistes i creadors que exposaran obres en el marc del Focus Engelhorn -ja sigui al celler o al Mas del Vent- hi ha el cineasta banyolí Albert Serra, el pioner de l'art electrònic a Catalunya Marcel·lí Antúnez, el fotògraf Francesc Guillamet, el músic Natxo Tarrés i els artistes Kiku Mistu, Xavier Escribà i Xavier Medina-Campeny.