Més de 600 persones han visitat entre juny i setembre les reproduccions de les àmfores d'època romana que els arqueòlegs subaquàtics van trobar al port natural de la Cala d'Aiguablava de Begur, per la qual cosa l'any vinent se submergirà més material.

Aquesta activitat, única a Espanya, té per objectiu difondre al públic el ric patrimoni arqueològic subaquàtic d'aquest paratge, es va començar a estudiar el 2006 gràcies a l'aportació d'un pescador esportiu de la zona i ha estat "un èxit".

Així ho consideren tant el director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Gustau Vivar, com Ana Mata, la propietària de Begur Dive, que ha organitzat les visites guiades que s'han fet a les reproduccions, a banda de tota aquella gent que han anat per lliure.

Per aquest motiu, s'ha decidit, de cara a la temporada que ve, a l'abril o maig, tornar a posar en marxa aquesta iniciativa, però encara amb més material per poder contemplar, com plats o els esquelets dels vaixells (quadernes).

Al juny d'aquest any es van col·locar en les profunditats de la zona de banyistes d'aquesta cala dos conjunts diferenciats de reproduccions idèntiques d'àmfores tipus Pasqual I i Keay 25, que eren el carregament de dos vaixells dels s. I i II a.C.

Es van distribuir més o menys com i on les van trobar i totes elles van ser fixades al fons, 5 a 4 metres de profunditat i altres 5 a 6 metres, per evitar que se les portessin tant la gent com els temporals.

Els dos grups de rèpliques s'han pogut visitar tant amb ulleres i tub (snorkel), com fent immersió amb ampolles.

Un total de 255 persones han tingut una guia arqueològica i s'han fet 343 batejos arqueològics, és a dir, que a la vegada que s'iniciava als banyistes en el busseig, els arqueòlegs els han fet una explicació de per què és considerat un port natural, per què s'enfonsaven els vaixells, i quins elements s' han trobat.

També hi ha hagut grups guiats per a arqueòlegs i per a menors a partir de 10 anys, acompanyats dels seus pares, que han tingut molt bona acollida.

Segons Mata, dels que han passat pel seu Dive per fer aquest descobriment arqueològic, el 90 % eren homes i, per procedència, principalment eren de la resta de Catalunya, seguits de la resta d'Espanya, França i Holanda.

Per edats, els que han gaudit d'aquesta iniciativa han estat bàsicament nens de més de 10 anys i persones de mitjana edat, i hi ha hagut pocs adolescents i ancians.

La cala d'Aiguablava servia com parada tècnica per als vaixells que, a vela, passaven el cap de Begur, un dels accidents més importants de la costa catalana, punt d'inflexió entre la costa catalana nord i la sud.

En aquest ancoratge els arqueòlegs han excavat 3 vaixells d'època romana: un del s.II a.C, amb carregament de vi en àmfores procedent d'Itàlia i amb destí desconegut; un altre de finals del S. I aC amb carregament de vi en àmfores tipus Pasqual I procedents del Baix Llobregat amb destí Narbona; i un últim de finals del s. II dc amb carregament heterogeni d'àmfores bètiques amb oli, àmfores africanes i teules, entre d'altres materials.

A més, aquest any els arqueòlegs del CASC han dut a terme la que serà l'última campanya d'excavació en pecis d'aquesta cala.