Pocs minuts abans de les sis la tarda del dijous una parella de Mossos d'Esquadra de paisà aparquen el vehicle no logotipat davant del bloc de pisos ocupat des de la setmana passada al número 20 de l'avinguda de Sant Antoni de Calonge. Al mateix moment, arriben un parell de vehicles del canal de televisió 8tv. Més avall de l'avinguda, a uns 800 metres de l'edifici, una desena d'homes ocupants estan en el "bar marroquí", com l'identifiquen; no volen aparèixer més davant de les càmeres, sobretot per la "pressió" a la qual afirmen que els sotmeten els Mossos: en Mohamed, casat i amb una criatura de tres anys, afirma que els agents apareixen cada matinada i piquen a diverses portes. Afirmen que un dels ocupants ja ha marxat pel temor que els provoca la policia, que ha precintat la porta del pis. "Si volen, ens identifiquem davant d'un jutge i li exposem la nostra situació", afirma un amb vehemència. "Per què no ve l'alcalde a parlar amb nosaltres? Volem explicar-li què passa", afegeix un altre.

Hamid, Naben, Sadik, Hisham, Tarik i Mohamed són alguns d'aquesta desena d'homes que exposen que s'han vist abocats a aquesta ocupació perquè no els ha quedat cap més sortida ja que cap té feina i, malgrat que reben ajudes, afirmen que no els permeten cobrir totes les despeses.

Els encén que l'alcalde Jordi Soler digués que alguns d'ells ja reben ajudes per al lloguer d'habitatge, entre altres aportacions econòmiques d'administracions. L'Hisham explica que l'any passat li van denegar aquesta ajuda al lloguer; que aquest any el Consell Comarcal li va comunicar que havia entregat la sol·licitud fora de termini. Malgrat això, afirma que ell i un parell més de famílies van rebre aquest dijous una trucada comunicant-los que els concedien l'ajuda. D'altres cobren o cobraven el PIRMI, motiu pel qual en Hamid afirma que ha estat set anys sense anar a veure la seva mare al Marroc perquè si volia rebre la prestació no podia sortir de Catalunya.

En Tarik, que té dos nens, afegeix que de l'ajuda que atorguen per fills, només l'ha cobrat un dels sis anys que pertocava. I, de fet, se senten desemparats per les adminstracions: "Quan hi va haver el boom econòmic, Espanya ens volia, però ara no volen saber res dels immigrants".

La situació més complicada és la de l'Hisham, pare de tres nens, una de les quals pateix una discapacitat mental i física del 82%. "Cada mes hem d'anar a l'hospital de la Vall d'Hebron", explica. Viu en un pis d'uns 40 metres quadrats i dormen els cinc membre de la família en una habitació. Per això, "somio un pis de dues habitacions". Amb aquesta situació familiar, ha preferit no traslladar-se als pisos ocupats, però lamenta, com tots, que les ajudes que reben se'n van directe a pagar els lloguers dels pisos. Per aquest motiu, es mostren disposats a negociar amb el propietari dels pisos (acabaran a mans d'un banc ja que la promotora està en concurs de creditors) un lloguer social. "M'agradaria molt arribar a un acord amb el banc per poder anar a viure en aquest bloc de pisos", conclou l'Hisham.

L'ocupació

Quant a l'entrada en els pisos, neguen que compressin cap clau ni que fos una acció organitzada. Expliquen que uns operaris van deixar les portes obertes després de retirar electrodomèstics, sobretot aires condicionats. A partir d'aquí, ells van canviar els panys per disposar de clau. En total, són 33 pisos els ocupats, amb més d'un centenar de persones que, si bé tenen llum, no disposen d'aigua. També volen aclarir que no han robat res i quan van entrar ja faltaven cuines i calentadors. Aquesta setmana s'han trobat amb membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de Palamós, i de Girona i Salt, els quals els han recomenat que s'organitzin. De moment, segons concreten, demà tenen prevista una reunió amb l'alcalde de Calonge. L'Ajuntament, en tot cas, està revisant les ajudes que tenen els 14 empadronats que la Policia Local ha identificat.