Els mossos i la Policia Local de Calonge han detingut tres homes per oferir lloguers il·legals a les famílies que van ocupar un bloc de pisos al municipi. Els estafadors, de procedència magribina, feien les transaccions des d'un bar proper a l'edifici, on també hi tenen un pis. Feien creure a les famílies que tenien habitatges per llogar, els cobraven entre 100 i 350 euros per les claus i després els obrien les portes. La policia els ha detingut després d'investigar com es va fer l'ocupació. Els tres homes tenen 44, 36 i 24 anys. Se'ls acusa d'un delicte d'estafa. A un d'ells, el que regenta el bar, també se li imputa un delicte contra la salut pública, perquè li van trobar cocaïna al local.

L'ocupació massiva del bloc de Calonge, situat al número 20 de l'Avinguda Catalunya de Sant Antoni, va tenir lloc a mitjans de gener. A l'edifici hi ha una cinquantena de pisos, dels quals només una petita part es van poder vendre. La resta estaven buits i, a més, qui els gestionava era un administrador concursal, perquè la promotora de l'immoble va presentar concurs de creditors.

En total, es van ocupar cap a una trentena de pisos. Els qui hi van anar a viure, la majoria famílies de procedència magribina, van assegurar que no havien hagut de forçar cap porta. Arran de l'ocupació, la Policia Local de Calonge i els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació. En total, van identificar 22 persones, moltes de les quals estaven empadronades al municipi i rebien ajudes dels serveis socials per temes d'habitatge i necessitats bàsiques.

El fet que no s'haguessin forçat panys va fer sospitar la policia que algú podria haver facilitat l'ocupació. La investigació va fer el seu curs i, finalment, s'ha descobert que l'ocupació massiva va ser conseqüència d'una estafa. Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Calonge han detingut tres homes, tots ells de procedència magribina, que van enganyar les famílies oferint-los lloguers il·legals.

Els tres detinguts (que tenen 44, 36 i 24 anys) operaven des d'un bar proper a l'edifici de l'Avinguda Catalunya. A més, també tenen un pis al bloc. Des del bar, els estafadors ensarronaven les víctimes, fent-los creure que tenien habitatges per llogar i cobrant-los entre 100 i 350 euros per les claus. Després, un cop les famílies queien al parany, els obrien les portes dels pisos.

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Calonge van detenir els tres homes divendres passat, durant un operatiu conjunt. A tots ells se'ls acusa d'un delicte d'estafa i al detingut de 44 anys, a més, d'un altre contra la salut pública. Aquest home és el propietari del bar des d'on es feien les transaccions i, durant l'entrada i registre al local, la policia va trobar-hi vuit paperines de cocaïna i 6.000 euros en efectiu.

Vuit famílies entreguen les claus

Els tres detinguts van passar ahir a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de la Bisbal d'Empordà. Després de prendre'ls declaració, el jutge els va deixar en llibertat amb càrrecs.

En paral·lel, ja hi ha diverses famílies víctimes de l'engany que han començat a entregar les claus dels pisos. De moment, es té constància que vuit d'elles ja ho han fet.