Darrere l'ocupació de l'edifici de l'avinguda Cataunya de Sant Antoni de Calonge hi ha una banda organitzada que va estafar les famílies. Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Policia Local de Calonge, han detingut tres persones vinculades a una presumpta trama que venia les claus dels pisos a les famílies necessitades per 350 euros i llavors els oferien un lloguer mensual de 100 euros. Els presumptes estafadors argumentaven que els habitatges estaven en mans d'un banc i que per tant, tot era legal.

Els tres detinguts són de nacionalitat marroquina, viuen a Calonge i tenen 44, 36 i 24 anys. Estan acusats d'un presumpte delicte d'estafa. El de 44 anys, que té antecedents, a més regenta el bar Internacional, que està ubicat a la mateixa avinguda Catalunya, a prop del bloc de pisos. L'home ha quedat imputat per un delicte contra la salut pública, perquè després d'escorcollar el local li van trobar vuit paperines amb un gram de cocaïna i i 6.000 euros.

En aquesta entrada al bar, divendres, els agents hi van localitzar una de les claus del cas: una llibreta on es constaven els noms de qui ocupava cada pis i l'estat del pagament, entre altres. La investigació policial no es dóna per tancada. Els tres homes després de passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de la Bisbal d'Empordà van quedar en llibertat amb càrrecs.

L'ocupació de l'edifici de Sant Antoni es va fer a mitjans de mes i 35 del pisos, dels 56 que hi ha, van quedar ocupats. La major part de les famílies són del Marroc, igual que els detinguts i d'una mateixa regió del país.

Per poder entrar als pisos, els membres de la banda no van forçar els panys, sinó que se sospita que van aconseguir la clau de l'entrada i llavors, es van entretenir canviar el bombí de cada pis per així poder fer la seva estafa i enganyar així les famílies a través de contractes de lloguer falsos. L'administrador és qui va denunciar els fets als Mossos i en veure que el bloc encara no estava a mans de cap banc, com deien els ocupants.

El fet que no s'haguessin forçat els panys d'entrada ja va fer sospitar la policia que algú podria haver facilitat l'ocupació. La investigació va fer el seu curs i, finalment, s'ha descobert que l'ocupació massiva va ser conseqüència d'una estafa. Els Mossos i la Policia Local han detingut tres homes, tots ells de procedència magrebina, que van enganyar les famílies oferint-los lloguers il·legals.

La policia tem que els tres homes extorqueixin les famílies. Ara però, dels 35 pisos ocupats i després de saber que els enganyaven hi ha hagut 8 persones que han desocupat els habitatges i han tornat les claus. L'alcalde de Calonge, Jordi Soler, explicava ahir en un comunicat que "vuit dels propietaris han decidit tornar la clau manifestant que havien estat enga?nyats". I va afegir que després de la desarticulació de la trama "el que ha quedat clar és que la gent detinguda feia negoci amb la venda d'aquestes claus i un futur lloguer que havien establert".