Els emblemàtics Magatzems Vall de Platja d'Aro van abaixar la persiana per sempre. Després de 52 anys d'història, el negoci familiar no ha pogut tirar endavant i ahir, definitivament, va tancar portes i va deixar 36 treballadors al carrer. A dos quarts d'onze del matí, els clients feien cua esperant que ?obrissin per últim cop i per aprofitar les ofertes per liquidació final. David Vall, tercera generació d'empresaris del negoci, va assegurar que ahir era un dia "trist" però que s'hi han vist abocats perquè no han pogut continuar plantant cara a la crisi econòmica i al descens del consum. "O fèiem això o havíem de presentar concurs de creditors, amb el mal tràngol que això suposa", va afirmar. La multinacional Mango ha estat qui ha comprat l'emblemàtic edifici.

Platja d'Aro va veure ahir per darrera vegada les persianes obertes d'un dels comerços més emblemàtics de la Costa Brava. Magatzems Vall ha estat sempre un negoci familiar que, des de la seva creació, l'any 1958, fins a l'actualitat, ha viscut diverses etapes. En total, tres generacions de la família Vall han estat al capdavant de l'establiment, però finalment s'han vist forçats a tancar.

David Vall va assegurar que ja no podien continuar plantant cara a la crisi, als preus extremadament competitius imposats per les multinacionals ni al descens del consum. L'empresa va decidir valorar diverses ofertes per vendre l'immoble, situat al cor comercial del municipi, i el van acabar venent a la firma de roba Mango, una de les companyies més fortes del moment. L'empresari va detallar que a l'octubre es van trobar en una diatriba: o presentar concurs de creditors o liquidar definitivament el negoci. "Estàvem abocats a un concurs de creditors i volíem estalviar aquest mal tràngol i aquest procés tan llarg tant als proveïdors com a la plantilla", va afirmar. Després de valorar-ho amb la família, van decidir "amb tristesa" tancar portes. "Vèiem que l'alternativa millor per a tots era liquidar el negoci, fer les paus amb tothom i anar-nos-en amb el cap ben alt", va insistir Vall.

Les indemnitzacions

Això ha suposat, en contrapartida, deixar 36 treballadors al carrer. "Sap greu perquè afecta 36 famílies", va afirmar Vall, que recorda que van arribar a un acord amb la plantilla per l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per extingir els llocs de treball pactant indemnitzacions, que sortiran dels diners que la família cobri de la multinacional Mango per la venda de l'establiment. Abans de tancar, però, han fet rebaixes per liquidació i aquest dissabte es va vendre l'estoc que quedava per un euro. Això va provocar que, en l'últim dia, es formessin llargues cues a la porta de l'establiment, que el 2016 ja serà una botiga Mango.

De perfumeria a símbol

L'origen d'aquest negoci familiar es remunta a l'any 1958, quan l'avi Pere Vall va decidir muntar una perfumeria a Platja d'Aro. Amb els anys, el local inicial va anar creixent fins a convertir-se en un dels centres comercials de referència de la demarcació. Durant anys, Magatzems Vall va ser el més similar a una gran superfície comercial que hi havia a la demarcació amb seccions de moda, esports, perfumeria, electrodomèstics, parament per a la llar o llibreria, entre d'altres. També s'ha associat sempre Magatzems Vall amb les joguines i la festa dels Reis Mags. Ara, explica Vall, han decidit tornar als orígens i ja han adquirit un nou espai, molt més reduït, al centre de la població, on obriran una perfumeria. "De moment, un projecte petit, amb dos o tres treballadors, i a veure com ens va", va concloure Vall.