03 de febrer de 2015
03.02.2015

La desurbanització de la Pletera començarà el mes de març

La recuperació de l'espai té un pressupost de 2,7 milions d'euros i es preveu que l'actuació estigui enllestida el 2018 amb els itineraris

04.02.2015 | 07:23
La primera actuació serà desenrunar i restituir la vegetació.

L'Estartit està a punt de recuperar la zona dels aiguamolls de la Pletera, una àrea de maresmes litorals afectada parcialment per la construcció a finals dels anys 80 d'una urbanització. Tot i que finalment només es va construir una part per manca de finançament, el frustrat projecte urbanístic va deixar com a herència un passeig marítim amb diverses rotondes que van partir per la meitat la zona inundable de les maresmes i que durant tots aquests anys s'ha deteriorat fent perillós l'accés. Després de molts intents de desurbanitzar la zona, finalment, el pròxim mes de març començaran les obres per restituir l'espai natural.

L'execució del projecte, pioner a la Mediterrània, es porta a terme en el marc del programa Life de la Unió Europea, que aporta 1,9 milions d'euros, el 75% del pressupost total que és de 2,7 milions d'euros. La resta l'aporten l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d'Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l'empresa pública Tragsa, com a socis; i la Diputació de Girona, com a cofinançadora.

Segons ha explicat la coordinadora del projecte, la geògrafa Àgata Colomer, la primera actuació consistirà en desenrunar i restituir la vegetació en una àrea de 4.000 metres cúbics en el que serà una prova pilot per veure com s'adapta l'ecosistema. Si la vegetació s'adapta al subsòl, el punt a priori més complicat, les obres definitives de desurbanització començarien el mes de setembre per no actuar a la zona durant l'època de nidificació de les aus i no coincidir amb la temporada de màxima afluència turística. Aquesta fase de les obres està previst que s'allargui uns nou mesos.

Un cop finalitzada la retirada de la runa de tot el passeig marítim i es restitueixi la vegetació a tot el perímetre, s'obrirà un període de seguiment científic per veure com evoluciona tot el procés i si les zones restaurades i les que no estaven alterades es fusionen correctament permetent que l'aigua de mar inundi tota l'àrea.

A partir d'aquí, i fins a la finalització total de l'actuació prevista per l'any 2018, es procedirà a la creació dels itineraris que s'habilitaran per visitar la zona i fer les correccions necessàries.

Segons el responsable científic del projecte, el biòleg Xavier Quintana, l'objectiu final és "recuperar la funcionalitat del sistema", és a dir, que els aiguamolls de la Pletera funcionin ecològicament d'una manera completa amb llacunes d'aigües permanents i zones d'inundació temporal. A més, Quintana ha afegit que un projecte d'aquestes característiques pot servir d'exemple del què es pot fer per recuperar espais naturals parcialment alterats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook