El jutjat contenciós administratiu número dos de Girona, que va decretar la irregularitat de part de l'edifici nou de la Biblioteca Comarcal de la Bisbal d'Empordà, ha autoritzat l'Ajuntament a acabar les obres de l'antic escorxador. Aquests treballs se centren a finalitzar la reforma de l'immoble i la instal·lació elèctrica. El primer tinent d'alcalde, Òscar Aparicio (PSC), ha concretat que també s'haurà de tancar l'accés de l'escorxador a la nova edificació, disconforme parcialment amb la normativa del POUM, segons ha resolt la justícia. Ara, l'Ajuntament ha de contactar amb l'empresa constructora per veure com es reprenen aquests treballs, pels quals l'administració local ja disposa de la partida pressupostària i dels diners, que són 229.048,21 euros, segons l'edil.

L'execució de la reforma i adequació de l'antic escorxador per esdevenir una àmplia sala polivalent i d'exposicions va ser adjudicada per 628.819,65 euros, dels quals més de la meitat (399.771,44 euros) ja s'havien gastat en els treballs. No obstant això, les obres de l'antic escorxador i de la nova Biblioteca es van aturar el darrer trimestre de 2012 perquè la Generalitat no pagava la seva part, cosa que va ?obligar l'Ajuntament a avançar-la, de manera que va generar problemes a la tresoreria municipal fins al punt d'haver d'aturar els treballs. Mentre l'Ajuntament tractava amb les empreses constructores com arreglar aquesta situació, va arribar la primera sentència que determina la irregularitat del nou edifici de la Biblioteca, cosa que ja va fer aturar definitivament totes les obres del complex cultural.

Així, fa dos anys i mig que les obres estan parades i la feina que ja va ser executada està deteriorant-se atès que els immobles estan exposats al desgast del desús. Aparicio ha explicat que davant d'aquesta situació l'Ajuntament va demanar al jutjat poder acabar, almenys, l'obra de l'escorxador ja que no presenta cap irregularitat, com sí que succeeix amb el nou volum que ha d'acollir la Biblioteca. Aleshores, el jutjat contenciós administratiu número dos va traslladar la petició al veí que va denunciar la irregularitat de l'equipament, Josep Sabater, que no va oposar-s'hi. En declaracions a aquest diari, Sabater ha comentat que va accedir a la petició del consistori ja que la seva denúncia és contra l'edifici nou que ha d'acollir la Biblioteca, i en cap cas contra l'escorxador: "La meva disconformitat era amb el projecte constructiu del nou edifici. Per això, vaig acceptar que l'Ajuntament tingui llibertat per fer el que consideri més oportú (a l'escorxador)".

L'adjudicació del projecte que engloba el conjunt de la Biblioteca Comarcal i la sala expositiva de l'antic escorxador va ser per 2.805.666,53 euros, dels quals 2,2 milions corresponen al nou edifici. En el moment que l'Ajuntament va decidir aturar les obres, ja s'hi havien invertit 1,4 milions d'euros.

Entrada per l'escorxador

El projecte del complex cultural de la Bisbal d'Empordà va ser redactat per Estudi03mm, integrat per Albert Lluch, David Obon i Josep Ribas. L'entrada seria pel carrer Agustí Font, per l'ala dreta de l'antic escorxador (si es mira des de davant de l'edifici). Aquesta ala també és la que donaria accés directe a la Biblioteca Comarcal, mentre que per l'altre costat s'entraria a la sala polivalent.