El ministre de l'Interior del govern espanyol, Jorge Fernández Díaz, va desplaçar-se el passat 9 de març fins al port de Palamós per anunciar "el compromís polític" de Madrid per declarar el port de Palamós frontera exterior de Schengen. La declaració apuntava a una decisió imminent i que el port palamosí ja podria rebre aquest estiu creuers provinents directament de ports de fora de l'espai Schengen -la previsió del ministre era que abans de l'estiu ja s'hagués declarat-, però la realitat serà una altra. El president de Ports de la Generalitat i secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font, va anunciar aquest divendres a Palamós que les inversions necessàries per adequar les instal·lacions als requeriments dels controls de frontera exterior no començaran fins el mes de novembre, de manera que no serà fins l'any que ve quan serà aplicable aquesta declaració.

Aquell 9 de març, el ministre va manifestar que dictaria l'ordre ministerial autoritzant la declaració un cop el titular de la instal·lació, Ports de la Generalitat, hagués fet aquesta inversió de 300.000 euros, la qual té un termini d'execució de tres mesos. L'adequació que s'ha de fer a l'estació marítima és perquè la Guàrdia Civil i la Policia Nacional puguin realitzar-hi els tràmits d'estrangeria i fiscals.

Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, del qual depèn Ports de la Generalitat, han concretat que actualment s'estan enllestint els projectes per cobrir les necessitats dels cossos i forces de seguretat, de manera que les obres haurien de començar el novembre perquè la temporada de creuers de l'any que ve ja s'hagi fet la declaració i la infraestructura estigui plenament operativa.

Així doncs, les possibilitats que aquest estiu el port de Palamós ja sigui frontera exterior de l'espai Schengen s'esfumen, malgrat l'anunci de Fernández Díaz que aquest estiu ja podia estat tot rutllant, cosa que ningú va desmentir aquell moment -hi havia representants de les tres administracions públiques: l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament-. Aquest divendres, fonts del Ministeri de l'Interior van manifestar que no tenien cap previsió imminent referent a la declaració del port de Palamós com a frontera exterior Schengen.

Pla especial

Font va fer aquest anunci en una conferència que va realitzar juntament amb el diputat al Congrés per CiU, Jordi Xuclà, i l'alcaldable convergent per a Palamós, Jordi Pallí. Seguint amb les obres que s'han de fer al port per adequar-lo a la declaració de frontera exterior, Font va afegir que s'ha de consensuar amb l'Ajuntament el pla especial per a executar l'obra. Un pla especial que Pallí va insistir que s'ha de tirar endavant. El candidat de CiU va informar que contempla en el seu programa electoral la creació d'una comissió d'agents del port per consensuar aquest document urbanístic.

Fonts de CiU van informar que Xuclà va afirmar que l'anunci fet per Fernández Díaz el mes de març estava previst el passat novembre, però "es va aturar per l'amenaça evident que Catalunya fos independent", mentre que després hi va haver presses per fer-lo davant la proximitat d'eleccions.

El port de Palamós ha de ser el primer d'Espanya que no és de titularitat estatal en esdevenir frontera exterior de l'espai Schengen.