La Fundació Jordi Comas i Matamala va començar a caminar ahir amb la seva constitució a l'Hotel Costa Brava de Platja d'Aro. La presidenta n'és Carme Hospital, vídua de Jordi Comas i actual presidenta del Grup Aromar Hotels&Restaurants, mentre que el director és Enric Serra. El naixement de la Fundació va ser l'acte previ a la celebració del III Memorial que porta el nom de l'empresari finat. Comas també dóna el títol al premi de recerca local que oganitza l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro dotat en 3.000 euros, i que aquesta tercera edició ha estat pel projecte "S'Agaró i l'arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d'Aro-Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani".

Hospital va anunciar en l'edició de l'any passat de l'acte commemoratiu de Comas la intenció d'impulsar una Fundació pel turisme, i ahir va veure la llum. La presidenta va explicar que la idea va néixer fa un parell d'anys i "l'any passat va començar a prendre forma" amb l'objectiu de fomentar la formació professional en l'àmbit del turisme i l'hosteleria, adreçat a la gent jove. La idea no és nova, sinó que, com va comentar, el seu marit ja la tenia al cap i ho volia fer pel territori que "s'estimava", la Costa Brava i les comarques gironines.

L'objectiu, doncs, de la Fundació és seguir amb la tasca ja iniciada per Comas per difondre el valor de la transversalitat del turisme i per fer reconèixer el seu pes específic en l'economia de la Costa Brava. Dins d'aquesta transversalitat, Enric Serra va comentar que el turisme va més enllà dels sectors directament implicats com pot ser el dels hotels, apartaments o restauració, sinó que també s'extén a l'urbanisme, el medi ambient i la cultura. "Perquè es ven el paquet sencer de la Costa Brava", va concloure.

El director va concretar que "la Fundació neix avui i s'anirà desenvolupant": per un costat, "buscarem la complicitat dels centres educatius vinculats al turisme", però també els que afecten altres àrees com l'economia o el citat urbanisme; i per l'altre es vol promoure investigacions, debats, estudis i tota mena d'accions i activitats encaminades a implicar els agents socials en la construcció d'un model turístic basat en l'eficiència i la qualitat, a partir de la formació. Serra va destacar que "la societat ha d'entendre que les fundacions són eines per fer coses allà on no arriben les administracions". Quant al finançament, va concretar que l'"anirem a buscar", també a les institucions. De fet, va afegir que se n'ha convidat a formar part de la Fundació, cosa que estan pendent d'acordar.

Els que ja hi ha ho són a títol personal i, per exemple, hi ha els col·laboradors de Diari de Girona, Jordi Bosch i Jordi Xuclà.