Banyistes i maquinària pesant compartiran els propers dies les platges de Sant Antoni i de l'Estartit. El Servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient va iniciar ahir a les platges de les dues localitats el seu condicionament en els punts necessaris, que bàsicament es tracta del trasllat de sorra en llocs on els temporals se l'ha endut durant aquest hivern.

Els treballs es desenvoluparan fins demà, s'aturaran durant el cap de setmana i es reprendran dilluns de la setmana que ve amb la previsió que finalitzin el dimarts. Fonts de l'Ajuntament de Calonge han apuntat que l'execució d'aquests treballs pot arribar un xic tard si es té en compte que la platja és un dels atractius del municipi i ja hi té usuaris cada dia, però que s'ha demorat per evitar que algun temporal desfés el moviment de sorres que ara es fa. A l'Estartit, el regidor de Platges Genís Dalmau ha reconegut que l'actuació es podia haver fet al maig, però que Costes els ha comunicat que fins ara no havien rebut l'autorització de Madrid per dur-la a terme. Els problemes amb la sorra es produeixen des de fa anys a les platges de les dues localitats, que en perden cada hivern i per la qual cosa reclamen solucions. A Sant Antoni ha estat llargament debatut quins espigons s'hi han de fer per aturar aquesta sagnia de sorra (de moment, es queden amb els que tenen).

A Sant Antoni, es trasllada l'excés de sorra que actualment hi ha a la platja de Sant Antoni, entre la plaça Catalunya i la desembocadura de la riera de Calonge, fins als llocs on n'hi ha una mancança, bàsicament entre els espigons del Mig i de l'Amistat, i entre l'espigó de l'Amistat i l'espigó d'Es Monestri. A més del trasllat de sorra, que comportarà un moviment de 3.000 metres cúbics, l'Ajuntament llaurarà en profunditat les platges d'Es Monestri i de Torre Valentina. Aquesta actuació té com a objectiu sanejar la platja, i consisteix a voltejar la sorra, llaurant a una profunditat de 40 centímetres, amb l'objectiu d'exposar les zones més profundes al sol. D'aquesta manera, les radiacions solars permeten assecar la sorra i actuen com a fungicida natural, sanejant la platja, han conclòs les fonts municipals.

A la platja de l'Estartit, la sorra es treu d'un extrem de la platja Gran (a tocar del dic de Garbí, on n'hi ha en excés) i es transporta a davant de la urbanització dels Griells, on els temporals de l'hivern passat han fet desparèixer part de la platja, com sol passar cada any. A més de repoblar aquest espai de platja, Costes també ha de consolidar punts de l'escullera del passeig que estan malmesos com a conseqüència de l'impacte de les onades, que hi xoquen directament quan ja no hi ha sorra. Dalmau ha concretat que per minimitzar l'afectació als concessionaris de la platja, els camions fan un tram del trajecte fins als Griells per l'aparcament posterior. A la caseta dels socorristes, entren de nou a la platja i segueixen fins als Griells.