Un equip del Departament d'Ecologia i de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio), amb El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter van iniciar divendres passat al port de l'Estartit una campanya per enretirar les xarxes de pesca perdudes al mar. A bord del Freuetó, es vol evitar que els estris causin un greu impacte ambiental sobre el fons, en espècies atrapades i fomentar la sensibilització dels col·lectius d'usuaris del Parc Natural.

Les arts de pesca enrocades als fons marins són autèntiques "xarxes fantasma" que continuen capturant peixos durant molts mesos però sense cap rendiment per a les pesqueries. Són la causa d'un alt percentatge de les captures incidentals d'espècies comercials i no comercials arreu del món, segons els experts. A més, els peixos atrapats poden ser una trampa mortal per a les aus marines que pesquen, com per exemple els corbs marins.

Les xarxes perdudes, que poden tenir centenars de metres, són arrossegades a causa del moviment de les masses d'aigua i enganxen i arrenquen els organismes del fons. Les línies de pesca i els hams enrocats i tallats també poden causar desperfectes quan s'enreden en organismes com gorgònies o coralls. També poden suposar un perill per a la seguretat en zones de costa per als banyistes, submarinistes i les hèlix dels vaixells.