La segona fase de les obres de rehabilitació del monestir de Sant Miquel de Cruïlles ja han finalitzat, segons va informar ahir el Consell Comarcal del Baix Empordà. Les obres es van iniciar l'octubre de 2013 gràcies a una aportació de 400.000 euros de la Fundació La Caixa, en el marc del programa Romànic Obert. Les feines van acabar a finals de novembre de 2014.

Entre altres, les obres van consistir en la restauració i consolidació del campanar nou i del campanar vell, el reforçament dels murs exteriors, la instal·lació lumínica de l'interior i els treballs arqueològics exteriors i interiors.

La cessió del monestir al Consell Comarcal per part del Bisbat de Girona es va formalitzar mitjançant un conveni a 90 anys, subscrit el 10 de març de 2006, entre el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Girona, el Bisbat, el Consell Comarcal i l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. Segons el conveni, el Consell té la potestat per dur-hi a terme activitats de caire cultural que no desdiguin el caràcter religiós del temple ni siguin contraris a la fe Catòlica.

Des de l'inici de les obres de la segona fase i fins a la seva finalització, no s'ha pogut realitzar ni autoritzar cap tipus d'activitat a l'interior i al recinte exterior del cementiri, per l'incompatibilitat de les obres i les activitats. Durant aquest temps, el Consell ha treballant en la possibilitat de licitar la gestió de les activitats culturals de l'equipament, compatibilitzant la continuïtat de les activitats fixes que l'Ajuntament i les entitats del municipi hi desenvolupen al llarg de l'any. Durant el mes de febrer d'aquest any, els serveis tècnics de l'Ajuntament de Cruïlles van comunicar al Consell que el monestir de Sant Miquel no estava qualificat urbanísticament com a equipament cultural, sinó nomées com a religiós. Per desenvolupar altres activitats calia, doncs, tramités l'expedient urbanístic perquè l'església pogués acollir actes de caràcter públic, cultural i recreatiu.

El 29 de maig, l'Ajuntament va acordar iniciar la tramitació de l'expedient per modificar els usos del monestir. L'aprovació definitiva correspon a la Comissió Territorial d'Urbanisme. Fins que la tramitació no estigui completa, el Consell no pot fer-hi cap activitat excepte les de caire religiós.