19 de juny de 2015
19.06.2015

L'Ajuntament de Torroella suspèn 13 mesos de sou i feina l'exgerent

El considera autor d'una falta molt greu d'assetjament laboral arran de l'«Informe Brubaker»

22.06.2015 | 07:09
Baulida, el gener de 2014 · Carles Colomer

L´Ajuntament de Torroella de Montgrí ha imposat una sanció a l´exgerent de la corporació d´un any i un mes de suspensió de sou i feina perquè el considera autor d´una falta molt greu d´assetjament laboral contra personal municipal. Entre els episodis d´assetjament que l´Ajuntament determina hi ha el del conegut Informe Brubaker, un document extens que Baulida va redactar l´estiu de 2011 (aleshores ja no era gerent, sinó assessor econòmic) en què denunciava presumptes irregularitats comeses per personal municipal: el cap de la Policia Local, Vicenç Montero; l´aleshores sergent Ferran Monroy; el cap de la brigada Lluís Pagès; i Maria Batlle. Els tres últims, a més, eren representats del comitè d´empresa i de la junta de personal.

Baulida va manifestar ahir que la resolució de l´expedient disciplinari que se li va obrir és «injusta» i que ja ha interposat un recurs contenciós administratiu perquè sigui anul·lada. Baulida ocupa a Torroella una plaça de tècnic d´administració general a l´àrea econòmica de l´Ajuntament, on acudeix un dia a la setmana.

El treballador expedientat també es queixa que l´anterior govern va actuar amb molta celeritat en resoldre i notificar-li la sanció. En aquest sentit, va comentar que «tenien pressa per resoldre-ho abans de les eleccions» ja que la proposta de resolució de l´instructor va ser la setmana de les eleccions municipals i que el decret amb el qual se´l sanciona és del 29 de maig.

El cas va irrompre al públic quan aquest diari va publicar el setembre de 2011 l´Informe Brubaker on Baulida llançava greus acusacions contra els quatre treballadors citats. Per exemple, a Montero l´acusava de coaccions i falsedat documental; a Monroy, d´entrar al cos sense tenir el graduat escolar; o que Batlle insultava companys. També hi apareixia la ja exregidora Cati Matas per un presumpte tracte de favor cap a Batlle. Acusacions que els implicats van negar, i que van respondre amb denúncies d´assetjaments i pressions de Baulida a tècnics municipals.

El govern va decidir agafar les denúncies creuades i les va portar a la Fiscalia perquè decidís. Finalment, el Jutjat d´Instrucció de la Bisbal d´Empordà va arxivar-ho tot. Tancat el procés judicial, l´Ajuntament va obrir un expedient disciplinari a Baulida on també es recullen correus electrònics de Baulida dirigits a la dona de Montero on s´insistia en l´acusació que l´enganyava. També acusacions de prevaricació de Matas a les xarxes socials, a més de les fetes als quatre treballadors citats (tots sis van querellar-se contra l´exgerent per presumpte acusació falsa, simulació de delictes, amenaces, injúries, entre d´altres). A l´expedient disciplinari també hi constaven correus electrònics de l´exgerent demanant que es prenguessin mesures contundents contra els cinc treballadors municipals o que, per exemple, s´expulsés a Monroy de l´Ajuntament.

Uns fets que l´instructor del cas va determinar que constituien una falta molt greu d´assetjament laboral contra els cinc treballadors municipals i pel qual va determinar aquest any i un mes de suspensió de sou i feina.

Doble vara de medir

No comparteix la decisió Baulida, que la considera «injusta», i contra la qual ha interposat un contenciós administratiu. Entre d´altres elements, denuncia que l´expedient té defectes de formes. També considera que hi ha hagut una doble vara de medir en aquest cas: «El jutjat va dir que no hi havia res per part d´uns ni dels altres, però l´expedient disciplinari només me´l van obrir a mi». Sergi Baulida va afegir que en el procés de l´expedient disciplinari l´instructor no va actuar com a tal –el va determinar la Generalitat, segons fonts municipals–, i qui va agafar les regnes del seu desenvolupament fou el secretari, que també ho és de l´Ajuntament. Una situació que no veu correcta Baulida ja que entén que el secretari de l´expedient hauria de ser una persona de fora de l´Ajuntament, com en el cas de l´instructor.

Si el contenciós administratiu anul·la la sanció i dóna la raó a Baulida, aquest demanarà a l´alcalde Jordi Cordon i a l´exregidor de Recursos Humans Genís Dalmau que assumeixin responsabilitats polítiques. Si el recurs li és favorable, també creu que n´haurien d´assumir els tècnics de l´instrucció de l´expedient, és a dir, l´instructor i el secretari.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook