El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre estan sumant esforços per assegurar la supervivència i la recuperació de la fràgil població de fartet, a la Pletera, de l'Estartit. El fartet és un peix endèmic de la península ibèrica que es troba en greu perill d'extinció. Viu en zones de maresma, en aigües amb alts índexs de salinitat.

Una de les poblacions de fartet més ben constituïdes a Catalunya es troba a les maresmes i llacunes de la Pletera, a l'Estartit. Es tracta d'un conjunt de basses hipersalines, algunes d'inundació permanent i d'altres de temporal, que formen part de l'àmbit d'actuació del projecte Life Pletera, amb el qual es pretén crear un sistema de llacunes litorals amb plena funcionalitat ecològica en aquest sector dels aiguamolls del Baix Ter. Això incidirà directament en la millora i extensió de l'hàbitat del fartet i, per tant, n'afavorirà la seva supervivència.

El Parc del Montgrí, les Medes i el Baix Ter ha iniciat una col·laboració amb el Centre Ictiològic del Parc Natural del Delta de l'Ebre per poder conservar els últims exemplars i, alhora, garantir una mostra suficient per ajudar a la recuperació del fartet a la Pletera.