L'encaixada de mans d'aquest divendres a l'Ajuntament de Torroella de Montgrí entre l'alcalde Jordi Cordon (CiU) i el republicà Josep Maria Rufí després de rubricar l'acord de govern va posar punt i final a un procés que ha suposat un canvi radical en l'esdevenir de la corporació. Si l'11 de juny, tothom tenia coll avall que Cordon perdria el tron de l'alcaldia malgrat haver liderat la llista més votada, dos dies després el mantenia amb només quatre vots i ara té un govern de vuit regidors. Si bé en minoria, es troba a un vot de la majoria absoluta.

Els dubtes sobre el futur de l'entesa són més que fonamentats i, si algú s'ha perdut les dues darreres setmanes, la foto de l'encaixada se l'hauria de mirar dues vegades per creure-se-la: Cordon, Rufí i Sandra Bartomeus en un equip de govern? La resposta dels tres per argumentar aquest pacte és l'execució d'un exercici de responsabilitat envers l'Ajuntament i el poble que els ha donat la confiança amb els seus vots; enrere queden les discussions del mandat passat o les acusacions de Bartomeus a Cordon quan va plegar de l'anterior equip de govern.

CiU i ERC-Junts són les dues forces més votades. Jordi Colomí (UPM) ja els va animar a arribar a un acord després de les eleccions per aquest motiu. No fou possible, malgrat que Cordon va oferir a Rufí compartir l'alcaldia (també a UPM). Al final, CiU va acceptar cedir els quatre anys d'alcaldia a Colomí amb un tripartit en què entrava LEST. Però el dijous 11, dos dies abans de la constitució de la nova corporació, l'escenari va donar la volta com un mitjó i la sorpresa saltava l'endemà: Cordon s'ho repensava i decidia no ?seguir endavant amb l'acord amb UPM i LEST.

Aquest divendres, l'alcalde va exposar els dos motius que el van dur a canviar de decisió: per un costat, va explicar que el dijous 11 li van arribar notícies que Esquerra havia decidit abstenir-se en la votació de l'alcalde, cosa que impedia que qualsevol altre candidat al càrrec pogués obtenir-la ja que no tindria la majoria absoluta i, per tant, Cordon conservaria el càrrec de batlle en ser la llista més votada als comicis; en segon lloc, hi ha el pacte orquestrat segons el batlle per Genís Dalmau (LEST) i Colomí abans de les eleccions, del qual en va tenir coneixement quan tècnics de l'Ajuntament el van felicitar i li van comunicar "les regidories que jo portaria, quan ni jo ho sabia", és a dir, que els seus dos socis ja ho tindrien tot repartit i decidit.

El dissabte 13, en la constitució de l'Ajuntament, Esquerra es va abstenir i Cordon va ser proclamat alcalde per segon cop. El govern tenia tan sols quatre regidors, de manera que CiU havia de buscar almenys un soci, i Esquerra-Junts era l'única opció. En el ple d'investidura, ja va quedar clar que la relació entre les dues parts havia canviat, amb un to conciliador desconegut fins aleshores i que va ser proou clarificador de cap on aniria el futur govern. Llavors ja no es veia tant impossible aquest acord entre les dues formacions i tres persones que dies abans mantenien les distàncies. Finalment, va quallar. Cordon, de destronat a mantenir l'alcaldia.

Per UPM, mentides

Colomí va insistir aquest divendres que l'afirmació del batlle d'un pacte preelectoral amb LEST és falsa: "És demostrable i en campanya s'ha vist clar que el gran rival de LEST a l'Estartit és UPM (amb Més per l'Estartit). Hauriar de mirar (Cordon) el seu propi partit i les relacions que ha tingut amb LEST". Per al portaveu d'UPM, el pacte de CiU amb ERC-Junts fa evidents "les mentides que s'han dit".

Parlant d'acords, mentre Cordon nega que mantingués una reunió amb Rufí abans de decidir trencar el pacte tripartit, Colomí afirma que el matí del dijous 11 el convergent i el republicà es van reunir a l'ajuntament i allà van acordar que el dissabte 13 CiU mantindria l'alcaldia i que "després ja parlarien del govern". Per a Colomí, "sembla que els faci vergonya" a CiU i ERC-Junts reconèixer que tenien aquest acord, el qual aquest dilluns, poc més d'una setmana després de constituir l'Ajuntament d'aquest mandat, ja estava quasi tancat segons va manifestar Cordon a UPM i la CUP.

LEST també ha negat l'existència de qualsevol pacte preelectoral amb UPM. El president de l'entitat municipal descentralitzada de l'Estartit, Genís Dalmau (LEST), no va fer-ne manifestacions. Sí que va declarar respecte institucional cap al nou govern, al qual va felicitar.