El paratge incomparable de la cala s'Alguer de Palamós va acollir ahir la presentació de la que ja és la sisena edició de la guia de restaurants de la Cuina de l'Empordanet; un col·lectiu gastronòmic que aquest any compleix 20 anys del seu naixament, va recordar el gerent de Costa Brava Centre, Martí Sabrià. La Cuina de l'Empordanet va aparèixer el 1995 i Sabrià va destacar que és el primer col·lectiu gastronòmic d'aquestes característiques que es va muntar a Catalunya i va reivindicar la cuina del territori, en contraposició amb l'afrancesada que tant de mercat té en aquesta època. : "Volem recuperar les arrels. La Cuina de l'Empordanet ha fet el camí cap a l'excel·lència i estem, gastronòmicament parlant, molt més endavant que fa 20 anys".

Dels 18 establiments de restauració que té el col·lectiu, hi són des del primer dia els següents: l'Aigua Blava de Begur; l'Aradi de Platja d'Aro; El Roser 2 de l'Escala; Els Tinars de Llagostera; la Gamba i Mas dels Arcs de Palamós; La Plaça de Madremanya; La Xicra de Palafrugell; Les Panolles de Santa Cristina d'Aro; Llevant de Llafranc; Mas de Torrent; i Sa Punta de Pals. Al llarg d'aquests 20 anys s'hi han afegit i en formen part: el Bò.tic de Corçà; el Casamar de Llafranc; La Costa i Es Portal de Pals; Sa Cova i Rosa dels Vents de Platja d'Aro.

També en van formar part com a membres fundadors Can Salvi, Joan Piqué, Les Graelles i Plaça Murada. Més endavant s'hi va unir El Fort, que en breu tancarà les seves portes. En aquest procés d'altes i baixes, Sabrià va destacar que el col·lectiu ha estat capaç d'executar l'assemblatge "entre grans i joves, nous i vells". Abans de la constitució del col·lectiu, ja s'havien fet mostres gastronòmiques amb aquest nom.

Quant a la publicació de la guia, està editada en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès) i té una tirada de 20.000 exemplars. Conté informació completa de cada restaurant membre així com informació d'interès sobre elaboradors del territori, comerços gastronòmics i museus, entre d'altres.