Els arrossaires han trobat noves postes de cargol poma a la parcel·la afectada per aquesta plaga situada dins el terme de Palau-sator, al Baix Empordà. De moment, ja s'han eradicat onze noves postes i s'ha trobat un nou exemplar viu, d'uns sis anys. Des de la detecció del primer exemplar, els arrossaires han realitzat tres mostrejos exhaustius a la parcel·la afectada i, al mateix temps, controlen els camps propers i vigilen les entrades i sortides d'aigua. El president de l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay, ha explicat que, fins ara, sembla que la plaga no s'ha estès. A principis de la setmana vinent començaran a tractar el terreny afectat amb saponina.

La setmana passada, els arrossaires de la zona de Pals van rebre una mala notícia. El 12 d'agost un operari que feia feines de neteja en un camp d'arròs va trobar-se una posta de cargol poma. A partir d'aquí, els arrossaires, tècnics del Departament d'Agricultura i els Agents Rurals van rastrejar a fons aquesta parcel·la de dos hectàrees que es troba situada dins del terme de Palau-sator, al Baix Empordà, i van localitzar tres exemplars d'aquest mol·lusc invasor adults - d'entre 4 i 5 anys- i una desena de postes.

Des del primer moment, els arrossaires van denunciar que l'aparició de cargol poma enmig del Baix Empordà no era casual. Segons el sector, algú havia deixat anar els exemplars malintencionadament. Així ho va detallar el president de l'ADV, Josep Pericay, ja que el camp on han aparegut els individus i les postes està aïllat i cal arribar-hi a peu. "És difícil de localitzar qui ha fet aquest acte vandàlic ara per ara", ha explicat aquest divendres el president.

De moment, els arrossaires s'han programat rastrejar la parcel·la manualment i exhaustivament dos cops per setmana. Fins ara, els nous mostrejos han permès detectar i eradicar onze postes més i un nou exemplar de cargol poma d'uns sis anys d'edat que es va trobar ahir, dijous. "Durant el segon rastreig vam detectar set postes i ahir mateix, en el tercer, quatre més i aquest exemplar adult", ha detallat Pericay.

L'únic fet esperançador és que, ara per ara, sembla que la plaga no s'ha estès per altres camps de la zona. "Estem revisant totes les entrades i sortides d'aigua, les xarxes de reg, desguassos i els altres terrenys per veure si hi ha més postes i fins ara no n'hem localitzat més", ha detallat el president. Des de divendres passat, el terreny es manté aïllat amb les boques e reg i desguassos d'aigua bloquejats per mirar d'impedir que els ous de les postes es disseminin per la resta d'arrossars.

"És normal que vagin sortint noves postes a la parcel·la perquè no sabem el número d'animals que es van llançar. Ara, però, hem d'anar eliminant totes les noves postes que hem trobat", ha explicat. En aquest sentit, Pericay es mostra confiat que podran reconduir la situació i aturar l'expansió d'aquesta plaga si els exemplars no han sortit de la parcel·la afectada.

Tot i això, des de l'ADV assenyalen que els arrossaires estan "molt preocupats" i que l'aparició d'aquesta plaga al Baix Empordà no només afectarà el sector de l'arròs sinó a totes les indústries vinculades amb aquest àmbit i donarà una "imatge de degradació" del territori. "Suposarà un impacte molt dolent pel Parc Natural del Montgrí, pel sector turístic i tindrà efectes colaterals a l'entorn natural", ha lamentat.

La seva voluntat és començar el tractament biològic amb saponines a principis de la setmana vinent. "Encara no hem determinat el dia però és possible que sigui dimarts, un cop rebem el producte", ha detallat Pericay. La saponina és un plaguicida que s'utilitza a les Terres de l'Ebre on des de fa temps combaten aquesta plaga i pot arribar a eliminar el 90% dels exemplars adults. A part, tenen previst assecar la parcel·la, cremar les restes seques del conreu i llaurar diverses vegades el camp per evitar que els cargols s'enterrin o que alguns ous puguin continuar vivint al terreny.