El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, s'ha mostrat confiat aquest dilluns que la plaga de cargol poma que afecta una parcel·la de Palau-sator (el Baix Empordà) està "acotada". En unes declaracions a l'ACN, el conseller ha explicat que aquesta setmana es començarà a aplicar un tractament amb saponina per lluitar contra la proliferació del cargol poma i que els camps afectats seran finalment destruïts. Ciuraneta també s'ha referit a la crisi de preus que afecta el sector agrícola i ramader del país i ha considerat "excel·lent" la implicació de la UE per afrontar un problema "que no és exclusivament català i afecta altres mercats europeus".

"S'està acotant la zona afectada i reduint el nivell d'aigua dels camps, però sense eliminar del tot l'aigua perquè el cargol no s'enterri", ja que aquests mol·luscs són capaços d'enterrar-se uns 50 centímetres en terra sec, ha apuntat Ciuraneta. El conseller ha explicat que als camps afectats s'hi aplicarà saponina, un producte que s'ha mostrat efectiu al Delta de l'Ebre per combatre la plaga de cargol poma, a més d'un nou producte suggerit per l'IRTA per lluitar contra aquest fenomen.

Els camps afectats seran finalment destruïts, un cop aplicats els tractaments adients per eliminar el cargol poma, però el conseller ha advertit que cal temps "perquè mai es pot dir que està totalment controlat". Ciuraneta ha apuntat que els nous productes que s'aplicaran per combatre la plaga seran el "màxim d'efectius sense generar impactes mediambientals" i estan consensuats amb altres departaments de la Generalitat com el de Salut.

Ciuraneta ha defensat que es va actuar de manera "ràpida i contundent" per limitar l'abast de l'aparició del cargol poma al Baix Empordà, a través d'una convocatòria als alcaldes i pagesos de la zona per explicar el fenomen i de l'actuació de la comissió tècnica. "Els tècnics del Departament d'Agricultura que són experts en la zona del Delta de l'Ebre han anat a l'Empordà per avaluar la situació i prendre les decisions oportunes entre tots", ha remarcat. El conseller ha fet aquestes declaracions abans de presidir aquest dilluns al migdia la signatura de diversos convenis amb els sindicats agraris catalans.

Crisi de preus agrícoles i ramaders

El titular d'Agricultura també s'ha referit a la crisi de preus que pateix el sector agrícola i ramader català. Ciuraneta ha explicat que diversos representants del Govern s'ha reunit amb els responsables del sector per posar el cas en coneixement del director general de Competència de la UE. "La reacció de Brussel·les ha estat excel·lent i s'ha reconegut que no és un problema exclusivament de Catalunya, sinó que afecta altres mercats europeus. Han recollit el tema i estarem amatents a les possibles solucions que es posin damunt de la taula", ha sentenciat.