Després de trobar 4 exemplars adults de cargol poma juntament amb 27 postes als arrossars de Palau-sator ja fa uns dies, des de l’Associació d’Arrossaires de Pals han decidit fumigar la zona. El procediment tindrà lloc entre avui al vespre o bé demà al matí, i té previst acabar amb la plaga de l’espècie a les 2,5 hectàrees que ocupa aquest arrossar.

Segons ha confirmat el president dels arrossaires de Pals, Josep Pericay, «la garantia d’erradicar el cargol poma per complet després de la fumigació no la tenim. Creiem que només està present en aquesta parcela i prou i que no ha afectat a les del voltant, però a hores d’ara encara s’esta mirant que el perímetre del voltant de Palau-sator estigui ben vigilat».

L’insecticida que s’ha decidit utilitzar per tractar el camp afectat és la Saponina. Es tracta d’un producte biològic que ja s’ha fet servir a les terres de l’Ebre per tractar el mateix tipus de plaga i que després del vistiplau de la Generalitat i de Salut s’ha decidit utilitzar també per aquest cas. Després de la fumigació, el producte estarà actiu durant 4 dies consecutius i matarà a qualsevol invertebrat que hi hagi a la zona tractada.

La fumigació s’ha decidit dur a terme per mitjà aeri enlloc de fer-ho per mitjà terrestre per evitar possibles riscos de contacte amb les plantes de la parcel·la. Malgrat això l’èxit de l’extinció del cargol poma no està totalment assegurada. Encara no se sap si hi ha algun cargol més a les parcel·les veïnes. Malgrat s’han revisat els camps en un perímetre de 500 metres al voltant de Palau-sator, els agricultors continuen preocupats per si se’ls ha escapat algun exemplar als arrossars del voltant. Segons un dels arrossaires de la zona, Albert Grassot, el problema va més enllà del camp tractat. «Tots estem molt preocupats ja que ho estem vivint en primera persona. Es tracta que no sabem si es trobaràn més exemplars als regs, o als camins, o a qualsevol lloc dels voltants. Es tracta també del medi, que es pot veure greument perjudicat per la plaga. El fet que revisin un camp no garanteix que no n’hi hagi enlloc».

Un cop acabada la fumigació encara no es sap que passarà amb la parcel·la. Malgrat que el cargol poma serà eliminat és possible que la zona quedi inutilitzable i finalment s’hagi de destruir. Josep Pericay explica que la valoració anirà en funció del que passi després de l’actuació.

«Tot és anar aplicant protocols. Primer fumigar la zona, un cop s’hagi vist el resultat, decidir si s’ha de refumigar o per contra destruir completament el cultiu. Aquesta darrera suposaria la pèrdua de la parcel·la i de la collita que hi ha en aquesta, que té un cost que oscil·la entre els 5.000 i els 6.000 euros. Però bé, farem el que sigui millor depenent dels resultats que n’obtinguem».

Una plaga provocada

Amb el que tothom està completament d’acord és en que la plaga no ha estat casual. Els arrossaires atribueixen l’aparició del cargol poma a l’acció humana, una acció que tenen por que es torni a repetir un cop s’eliminin els exemplars de la zona afectada actualment.

«Si ha estat provocat hi ha el risc de que torni a passar. Que arribem a controlar aquest fòcus és només una fase, però si es torna a introduir en altres llocs tornarem a estar allà mateix» assegura Grassot.

De moment els Mossos d’Esquadra i els Agents Rurals estan vigilant permanentment la zona i informen de la situació a tots els que passen per la zona, ja siguin treballadors, vianants, o bé bicicletes.