El procés participatiu per a la reforma del passeig de Llafranc quedarà enllestit entre aquest mes i el proper, quan s'ha de celebrar la darrera sessió, ha exposat el batlle de Palafrugell, Juli Fernández (PSC). En aquesta darrera sessió, ha afegit l'alcalde, l'equip redactor del projecte -que és extern- exposarà als veïns la seva proposta, la qual ha d'haver elaborat a partir de les aportacions que s'han fet en les sessions de participació. En tot cas, Fernández ha puntualitzat que hi ha uns paràmetres que ha de regir la reforma: optimitzar l'espai de vianants i reordenar-ne el trànsit de vehicles de motor perquè tingui una caràcter més peatonal; i regularitzar l'ocupació de la via pública, és a dir, de les terrasses dels establiments de restauració que hi ha.

Juli Fernández ha explicat que la darrera sessió del procés participatiu del passeig de Llafranc s'ha de celebrar abans d'acabar l'octubre perquè l'import de l'execució del projecte ja s'inclogui en el pressupost municipal de l'any que ve. En tot cas, ha precisat que l'execució de la reforma es farà en dos anys: el 2016 i el 2017, de manera que el pressupost de l'obra es dividirà en aquests dos exercicis.

Fernández ha manifestat que encara es desconeix l'import de l'obra ja que estan a l'espera del projecte que presenti l'equip redactor, però sí que ha volgut deixar clar que els veïns del carrer no hauran de pagar res ja que no hi ha haurà contribucions especials. És a dir, l'Ajuntament finançarà totalment l'obra -amb les subvencions que pugui aconseguir.

Participació dels veïns

El batlle ha relatat que l'equip redactor del projecte ha pres nota de les aportacions que els veïns han fet en les tres sessions de participació ciutadana i, a partir dels missatges que han rebut, han d'elaborar la proposta que es presentarà en les properes setmanes, moment en el qual es veurà si els afectats hi estan d'acord.

Fernández ha afegit que la reforma del passeig de Llafranc ja toca pel temps que porta construït i perquè la renovació dels de Tamariu i de Calella ja s'ha dut a terme. El tram que es cobrirà amb aquest projecte és el comprès entre el pont que es troba la costat de l'hotel Llevant i l'entrada al port de Llafranc.

L'objectiu principal de l'actuació és que el passeig de Llafranc esdevingui un espai peatonalitzat ja que actualment hi circula un volum excessiu de vehicles, entén Juli Fernández. Per aconseguir-ho, a més de l'obra que s'hi faci arran del projecte, es restringirà l'accés de vehicles, permetent el pas als veïns, als autoritzats al port i a persones que hi tenen l'aparcament. La modalitat per aplicar la restricció -càmera lectora de matrícules, barrera, pilona- és un element que s'ha d'estudiar i decidir, ha afirmat l'alcalde de Palafrugell.

També al Promontori

Quant a la reordenació de les terrasses que hi ha a les voreres del passeig, el batlle ha declarat que en alguns casos pot ser que suposi la reducció dels metres quadrats d'ocupació, però que pot ser que es recuperin per un altre costat.

Aquesta reorganització també afectarà la del plaça Promontori. En aquest punt, la concentració de cadires i taules de terrasses d'establiments de restauració es elevat i així ho veu Fernández, de manera que el projecte contemplarà la recuperació de l'espai per al públic.