Les càmeres de videovigilància de Platja d'Aro han ajudat a reduir fins a un 16% els robatoris en habitatges durant l'estiu. El cap de la Policia Local, el sotsinspector David Puertas, assegura que els dispositius han permès posar fre «a l'onada d'aquests delictes que vam viure ara fa tres anys». Hi ha 23 càmeres instal·lades al centre, a les entrades i a les urbanitzacions de Platja d'Aro (les últimes, a Castell d'Aro i s'Agaró). L'any vinent, la xarxa es vol ampliar amb quatre dispositius més. Aprofitant la Diada de la Policia Local d'ahir, el cos va passar balanç del dispositiu d'estiu. Puertas va subratllar que s'ha intensificat la lluita contra el consum de drogues i s'han interposat 190 denúncies.

Així, les dades policials d'estiu s'han convertit en un bon termòmetre per analitzar l'efectivitat de les càmeres de videovigilància de Platja d'Aro. Els dispositius, que es van començar a instal·lar l'estiu de l'any passat, es reparteixen entre el centre, els accessos al municipi i les entrades a les urbanitzacions.

En total, ara ja n'hi ha 23, que graven la via pública durant les 24 hores i envien les imatges a la sala de control, situada a la seu de la Policia Local. Les càmeres també incorporen lectors de matrícules, amb l'objectiu de controlar en tot moment els vehicles que entren i surten tant del nucli com de les urbanitzacions. «Són dissuasives, perquè només la seva presència ja fa que els delinqüents s'ho pensin dues vegades abans d'actuar», va concretar el cap de la Policia Local. «Però també repressives, perquè quan per exemple es comet un robatori en un domicili, podem tirar enrere les imatges que han enregistrat les càmeres i saber quins vehicles han passat per aquella zona», hi va afegir el sotsinspector David Puertas.

I per avalar aquestes afirmacions, el cap de la policia va remetre's a les dades. Entre el 15 de juny i mitjans setembre, els robatoris amb força a interior de domicili s'han reduït a Platja d'Aro fins a un 16% (passant dels 43 del 2014 als 36 d'aquest any). «A més, també s'ha de tenir en compte que no hem tingut cap assalt violent», va precisar Puertas.

Per al cap policial, no hi ha dubte que les càmeres han permès posar fre «a la gran onada d'aquest tipus de delictes que vam viure al municipi ara fa uns tres anys». Els dispositius, a més, també han servit per reduir els robatoris a interior de vehicle. En concret, d'un estiu a l'altre, han arribat a baixar fins gairebé a la meitat. En concret, un 46,67% (passant de 60 casos a 32).

«El software té introduïdes les matrícules dels cotxes amb què es mouen els grups organitzats i les bandes criminals que operen al territori», va explicar David Puertas. I va concretar: «Quan un vehicle d'aquests passa per davant d'una càmera, el dispositiu ens envia una alerta i, automàticament, els sospitosos ja tenen un cotxe patrulla al darrere que els segueix en tot moment».

Això ha estat providencial, precisament, per reduir els robatoris a interior de vehicle. «Hi havia una banda de l'àrea metropolitana que estava especialitzada en aquest tipus de delictes; gràcies a les càmeres, els vam poder detectar cada vegada que entraven a Platja d'Aro, i fer-los seguiment policial», va dir el sotsinspector.

Puertas ja va avançar que la xarxa de càmeres s'ampliarà amb quatre dispositius més. Això serà, però, al llarg del 2016, quan s'instal·laran nous dispositius en «punts foscos» que permetran tenir Platja d'Aro «protegida».

L'estadística policial d'aquest estiu a Platja d'Aro també recull com, en global, els delictes i les faltes s'han reduït en un 7,85% (passant dels 930 del 2014 als 857 d'aquest any). A part de la baixada dels robatoris, David Puertas també va fer incidència en el fet que, al llarg dels tres mesos d'estiu, els agents van fer 128 detencions i 45 imputacions (32 de les quals, per furts a botigues). «Per fer-se'n una idea, les imputacions per fets penals a Platja d'Aro han augmentat més d'un 40%, i això ha estat gràcies al dispositiu policial específic centrat en la petita delinqüència urbana», va concretar el sotsinspector. Entre juny i setembre, la Policia Local de Platja d'Aro augmenta plantilla fins arribar als 48 agents, amb la incorporació temporal de sis interins.

Lluita contra les drogues

Al llarg de l'estiu, la policia també ha intensificat la lluita contra la tinença i el consum de drogues. «Aquí, les denúncies han augmentat significativament en més d'un 160%, passant de les 70 i escaig de l'any passat a les 190 d'aquest any», va dir Puertas. El cap de la Policia Local va avançar que el control d'estupefaents serà «una prioritat» per al cos, després que els agents hagin aconseguit reduir el consum d'alcohol al carrer.

L'estadística policial, finalment, també permet veure com els accidents de trànsit continuen essent una assignatura pendent. Aquest estiu, els agents han fet 45 actuacions per sinistres viaris d'entitat. Han sancionat 65 conductors per anar beguts, n'han denunciat 21 més per superar el límit penal i també n'han portat tretze davant del jutge per agafar el volant drogats.