El Terracotta Museu de la Bisbal d'Empordà ha iniciat el compte enrere per reobrir les seves portes després de cinc anys tancat per dur a terme les obres de rehabilitació de l'edifici i el projecte museugràfic. L'alcalde, Lluís Sais (ERC), ha explicat que l'interior de l'equipament està pràcticament llest, si bé la seva obertura per al mes de gener és un imperatiu de la subvenció del fons europeu Feder, que exigeix que l'1 de gener de l'any que ve ja estigui en condicions d'obrir, del contrari, l'Ajuntament perdria l'ajuda econòmica. En tot cas, el batlle ha precisat que la inauguració està prevista fer-la cap al mes de juny, un cop s'hagin acabat les obres complementàries, i definitives, de l'exterior.

A finals del setembre de l'any passat, l'Ajuntament va anunciar l'adjudicació de la tercera i darrera fase de rehabilitació del Terracotta Museu: la Junta de Govern Local va adjudicar aleshores a l'empresa Beta Conkret SA Construccions les obres de la tercera fase del Terracotta Museu Ceràmica. La superfície que es rehabilitava és de 3.930 metres quadrats i el termini d'execució de l'obra es va estipular en nou mesos. Uns treballs que són a punt d'enllestir-se, ha afegit Sais. El pressupost final de contracte de la tercera fase era de 773.756,80 eruos (IVA inclòs), la meitat dels quals es financen a través dels fons Feder i la resta amb aportacions de Generalitat, Diputació i Ajuntament.

El Museu va ser inaugurat per iniciativa municipal l'any 1991, moment en què es va obrir una primera sala d'exposicions temporal. L'any 1998, una vegada rehabilitat parcialment l'edifici, es va inaugurar l'exposició permanent, una sala d'audiovisuals, i el taller pedagògic. L'exposició permanent fou concebuda llavors com una mostra representativa de les col·leccions que custodia el Museu, un fons de més de 9.000 peces entre objectes ceràmics, eines i estris de fabricació, la majoria de les quals han estat donats pels fabricants bisbalencs. També pertany al seu fons una important col·lecció de ceràmica cedida per la Generalitat formada per més de 2.000 atuells d'arreu de la península ibèrica i de les illes Balears i Canàries.

L'any 2010 el Museu va tancar portes a causa de l'inici de les obres de rehabilitació de l'edifici (fases 1 i 2 del projecte), les quals varen incloure, entre d'altres, la construcció del magatzem general i l'adequació de la totalitat del museu a la normativa vigent.